Последни Рецепти
Последни Статии

Пиле “Киев”

Добавено в Френска кухня, Ястия с пиле

Добави към моето меню

Кралско пиле
рецептата е известна и като Пиле “Киев”

4 големи пилешки гърди, обезкостени и почистени от кожата
2 с.л. чисто масло
фино настъргана кора от 1/2 лимон и 1 с.л. лимонов сок
1 с.л. пресен магданоз, фино накълцан
1 скилидка чесън, счукан
сол и черен пипер на вкус
4 – 5 с.л.брашно
1 пакетче галета
олио за пържене
лимон за украса

За гъбения сос:
3 с.л. масло
1 с.л. брашно
1 ч.л. соев сос
1 с.л. сухо бяло вино
250 гр.печурки от консерва, отцедени
1/2 ч.чаша заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус

Начукайте пилешките гърди, така че да станат максималко тънки. Размесете маслото с лимонената кора, лимоновия сок, магданоза, чесъна и солта. Разтелете го върху хартия за печене и го навийте на руло. Поставете в хладилника, докато се втвърди.
Извадете маслото, нарежете го на малки парченца и го разпределете върху пилешките гърди. Направете месото на стегнати рулца, като ги забодете с клечки за зъби или коктейлни пръчици.
Оваляйте рулцата в брашно, после в разбото яйце и накрая в галетата. Охладете месото в хладилника за около 1 час.
Сгорещете мазнината и пържете пилето около 15 минути в кошничката на дълбок тиган или във фритюрник. Отцедете месото добре върху салфетка.

Сервирайте пилето веднага, гарниарно в резенчета лимон, или полято с гъбен сос.

За да приготвите соса разтопете маслото в тиган. Добавете гъбите и поръсете с брашното. Разбъркайте добре. Покрийте тигана и оставете на слаб огън 5 – 10 минути, като бъркате често. Добавете соевия сос и виното. Изсипете и сметаната, като бъркате непрекъснато. Изключете котлона. Малко преди да сервирате, отново върнете соса на котлона, и загрейте, докато започнат да се получават мехурчета.
(Ако не ви и останало време да проготвите соса може да го замните с гъсто приготвена крем супа гъби (това не съм го правила от студентските години, но е ефектно)

Когато има повод или когато имаме желание да създадем празнк у дома това става с вкусно приготвена храна.

Този прочута рецепта за приготвяне на пиле, въпреки наименованието си, макар да е класика в рсуката кухня, не е измислена от руснак. Тя е дело на Никола Апер (1749-1841), пивовар, сладкар и майстор – готвач, който поставил основите на консервирането на храните.
Руската кралица Елизабет (1741-1762) била голяма почитателка на френската мода и кухня. По нейния пример, в края на 18 век, много богати руски фамилии наемали в домовете си френски готвачи или изпращали своите да се обучават във Франция. Така много от френски рецепти били сполучливо имитирани впоследствие от руски готвачи.
Рецептата за пиле “Киев” е известна още като “кралско пиле”.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории