Кифличките на Карлсон
Добави към моето меню
Канелени кифлички на Карлсон
Рецепта за много пухени, ароматни и вкусни кифлички
Продукти за 12 кифлички
За тестото:
1/4 чаша масло (60 г)
1 ч.ч. прясно мляко
½ кубче мая (20 г)
¼ ч.ч. захар
3 ч.ч. брашно, добавете до меко еластично тесто
За плънката:
3 с.л. масло
3 с.л. захар
1 ч.л. канела на прах
Начин на приготвяне
• Разтопете кравето масло. Към разтопеното масло се добавя половината прясното мляко
• Маята се слага да шупне с другата половина прясно мляко затоплено, 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно
• В купа се смесва пресятото брашно, млякото с краве масло и шупналата мая. Замесва се меко еластично тесто. Добавете брашно до меко еластично тесто
• Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• Плънката се приготвя като се смесят масло, захар и канела
• Тестото се разточва. Нанася се равномерно плънката. Навива се на руло
• Рулото се реже на кръгчета дебели по ваша преценка, и се подреждат в тава
• Оставят се да втасат около 30 мин в тавата
• Може да се поръсят с кристална захар, по желание
• Пекат се на средна фурна на 200 градуса до готовност
• Вариант е при поднасянето да се поръсят с пудра захар
Кифличките на Карлсон са точно тези шведски канелени охлювчета, които могат да се срещнат като kanelbulle или kanelbullar, swedish cinnamon rolls, шведски канелени охлювчета. В оригиналната рецепта се добавя и 1 ч.л. смлян кардамон (ако имате, по желание е)
Потърсихме автентична снимка от блога table.io/kanelbullar-swedish-cinnamon-rolls/