Пиле на тиган
Добави към моето меню
Пиле табака на тиган
Пригответе по този начин една от най-вкусните и емблематични рецепти от грузинската кухня
Продукти
Пиле, около 1 кг
За маринатата
2 люти чушлета, без семките
6 скилидки чесън
Сол на вкус
Хмели сунели на вкус
Лимонов сок и кора
2-3 с.л. зехтин
Начин на приготвяне
• Избира се по-младо и малко пиле, около 1 кг. Разрязва се през гърдите
• Лютите чушлета и скилидките чесън се нарязват и пресоват. С тях се намазва пилето
• Поръсва се с хмели сумели, намазва се с лимонов сок и зехтин
• Пилето се притиска с тежест и се маринова около 2 часа
• Пече се на тиган с дебело дъно, като се притиска с тежест (може да е тенджера с 3 л вода, в руската кухня има специален уред за печене на пиле табака)
• Пече се като се обръща на 10 мин да се запече от двете страни, така до готовност
Хмели сумели е характерна подправка от грузинската кухня. Предлага се в руските магазини и у нас, може да замените с подправки по ваш вкус
Рецепта и снимка Elena Avotina-Ekaterinicheva