Кифлички
Добави към моето меню
Кифлички със сирене и разни други плънки
Кифлички, домашни кифлички, топли, ухаещи, сега извадени от фурната … Могат да развалят всяка диета. Нещо с което можеш да кажеш благодаря. Да почерпиш колеги. Да споделиш с приятели.
400 мл хладко мляко
около 1 кг бяло брашно
2 яйца
1/2 пакетче мая
1 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
2 с.л. краве масло
1 яйце
2 с.л. сусам
1 с.л. мак
за плънката
яйце и сирене
кашкавал и шунка
маслини, кашкавал, шунка
* В купа се смесват хладкото мляко, маята, 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставят се 15 мин за да шупне маята.
* В голяма купа се пресява брашното и се добавя шупналта мая и едното яйце.
* Замесва се меко тесто, което се оставя в купата загънато с домакинско фолио за 30 мин.
* След като тестото е втасало се разделя на 3 части, всяка от които се разточва леко. На първата се нанася половината от чистото масло и отгоре се слага втората питка. Намазва се с останалото масло и се слага третата питка.
* Разточва се на кръг с дебелина 0,5 см и се реже като торта, на 16 равни триъгълни парчета
* В широката част на всеки от тестените триъгълници се слага част от плънката, разпределя се по равно между всички кифлички. И се завиват на рулца.
* Кифличките се подреждат в леко подмазана с олио тава. Намазват се с разбития желтък с 2 с.л. олио. Поръсват се с мак и сусам.
* Кифличките се оставят да втасат около 1 час, или до удвояване на обема и се пекат на 180 градуса до готовност, докато станат златисти.
А сол?
няма
Ако искаш добави щипка сол