Кифлички с розмарин
Добави към моето меню
Кифлички с розмарин
Рецепта споделена от Dimitrinka Mihaylova
Продукти:
250 г брашно
1 ч.л набухвател /суха мая/
щипка сол
50 г масло
клонка розмарин/мащерка
50 г полутвърдо сирене /настъргано/
50 г сирене бри или камамбер /нарязано на кубчета/
150 мл прясно мляко
1 жълтък+ 2 с.л. прясно мляко /за намазване/
малко настъргано полутвърдо сирене/кашкавал за поръсване
Рецепта за кифлички с розмарин
• Загрейте фурната на 220 градуса.
• Пресейте в голям съд брашното, смесено с набухвателя и солта. Нарежете маслото на кубчета, сложете го в брашното и го разтрийте с пръсти на малки трохи.
• Нарежете листата на розмарина на ситно /може и с подправката розмарин-аз ползвах такава-продават ги в едни зелени пакетчета/.
• Отделете няколко стръка, която ще е за украса /ако ползвате клонка/. Добавете към тестените трохи двата вида сирене и розмарина и се разбърква.
• Налейте млякото и разбъркайте добре, докато не започне да се образува меко тесто. Не месете твърдо дълго, защото кифличките ще станат тежки, а не пръхкави и въздушни.
• На набрашнена повърхност премесете тестото до еднородност. Оформете от тестото кръг с дебелина 2 см.
• Овалвайте долния край на формичката шаблон всеки път в брашно /за да не лепне към тестото/ и изрежете от тестото кръгчета. Не въртете формичката, когато я притискате в тестото.
• Остатъците отново замесете, разточете и изрежете следващага порция кифлички. Намажете с масло и наръсете с брашно тава за печене.
• Сложете кифличките, намажете ги си жълтък, разбит с малко прясно мляко.
• Наръсете всяка кифличка с малко настъргано сирене и украсете с клонки розмарин.
• Печете 10-15 минути до златисто. Разрежете кифличките по средата и ги сервирайте с краве масло.
Източник на рецептата: ползвах от списание “Кулинарен журнал”, бр.20