Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте киви за добро настроение

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Супер продукт за позитивно настроение

Лошо настроение, апатия, липса на желание да направите и най-малкото усилие, да се захванете за нещо или да спортувате. Такова състояние на всеки е познато. Освен от многото социални и битови моменти зависи и от начина на живот и на хранене.
И ето специалистите ни дават съвет

Яжте киви за добро настроение

киви
Проведено е изследване в продължение на 16 седмици с участието на 54 доброволци и се оказало, че изяждането на два плода киви на ден повдига настроението и зарежда с енергия за целия ден. Участниците в експеримента са били разделени в две групи, едната е изяждала по 2 кивита на ден, а другата – по половин. Оказало се, че тези, които редовно са хапвали от зеления плод, са чувствали прилив на енергия и понижение на чувството за умора през деня.
Такъв ефект не са изпитвали тези, които са яли по-малко киви или са избирали друг плод.
Според специалистите този ефект се свързва с това, че кивито е шампион по съдържане на витамин С – веществото, което ускорява метаболитните процеси в организма и повишава имунитета. Ето защо, според учените е толкова важно да се придържаме към принципите на здравословното хранене.
Изследването показва, че при тези, които са изяждали по две кивита на ден се е наблюдавало високо ниво на витамин С в организма, което влияе на тяхното настроение и енергия. Количеството на получения витамин С е било по-високо от това, което се препоръчва. Получените резултати говорят за предимствата за включване на киви в менюто, а също така и за предимствата на хранене в което са включени много свежи плодове и зеленчуци. колкото повече витамин С приемаме чрез храната толкова по-здрави ще бъдем.
Независимо, че кивито е плод, който присъства през цялата година в нашите магазини се наблюдава ход в неговата цена – през зимата 1 кг киви е около 1 лв, а през лятото достига до 5 лв. през лятото има и много плодове, които ражда нашата земя и можем да наберем в градината или да купим. Но дойдат ли студените дни тогава ви препоръчваме да включвате по-често в списъка за пазаруване от вкусния зелен плод.

Източник Medical Xpress

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории