Постни лозови сарми
Добави към моето меню
Постни лозови сарми
Лозовите сарми са класика в българската национална кухня, а вариант без месо се приготвя за Бъдни вечер по традиция или през горещите летни дни, поднесени с кисело мляко са чудесно ястие. Това е един летен вариант на тази рецепта
Продукти
24 лозови листа
1 ч.ч. ориз
½ ч.ч. жито
3-4 гъби печурки
1 морков
1 глава кромид лук
1 домат среден
1 с.л. олио
2-3 стръка магданоз
1 щипка смелен черен пипер
1 щипка чубрица
½ ч.л. червен пипер
Рецепта за постни лозови сарми
• В дълбок тиган се загрява олиото и се добавят нарязаните на ситно лук, морков и гъби, когато лука стане прозрачен се добавя 1 ч.ч. вода
• Като заври водата се добавя житото и като поври 10 мин се добавя и ориза
• Когато водата изври тигане се дръпва и сместа се овкусява с чубрица, черен пипер, червен пипер и се добавят нарязани на ситно магданоз и домат. Разбърква се
• Във всяко лозово листо се слага от смета и се загъва стегнато
• Подреждат се тенджера. Налива се вода, да ги покрие и отгоре се слага чиния за да ги притисне
• Сваряват се на тих огън до готовност
• Поднасят се с кисело мляко към което може да се добави пресовани 2-3 скилидки чесън и нарязан на ситно копър