Книжен кебап
Добави към моето меню
Книжен кебап
Рецепта, която идва от турската кухня традиционно се приготвя с агнешко месо, но може да се приготви със свинско или пилешко месо. Продуктите се подготвят, смесват се и се запичат заедно, като резултат вкусна комбинация от месо и зеленчуци, поднесени по интересен начин
Идея и снимка Снежана Костова
Продукти
500 г свинско месо
250 г гъби печурки
2-3 чушки
200 г домати
500 г домати
1 морков
2 скилидки чесън
2 глави кромид лук
50 г грах
1 щипка риган
1 дафинов лист
По желание бахар, сушени домати
1 щипка чубрица
1 ч.л. червен пипер
Сол и смлян черен пипер на вкус
2-3 с.л. олио или зехтин
4-5 стръка магданоз за поръсване
Начин на приготвяне
• Месото се нарязва на кубчета и се запържва в 2-3 с.л. мазнина, за около 10 мин.
• Добавят се нарязаните на кубчета картофи, сушени домати, подправки и около 200 мл (1 ч.ч.) вода. Сместа се задушава до готовност. Тогава се добавят нарязаните гъби, предварително задушени с малко олио, и грах (замразен или от консерва)
• Лука се нарязва и се задушава до златисто, като накрая се добавят и скилидките чесън.
• Чушките се нарязват и се добавят към лука и чесъна да се задушат (може да са печени от буркан през зимата се прибавят накрая)
• Лучената смес с чушките се прибавя към месото със зеленчуци и се разбърква
• Книжния кебап се приготвя като от хартия за печене се режат квадрата със страна 35-40 см. В центъра се слага от сместа и се загъва като пакет. Подреждат се в тава с краищата надолу. Може и като торбичка, тогава се подреждат с краищата нагоре
• Пекат се на средна фурна около 35 мин
• Поднася се с домашна пита и червено вино