Последни Рецепти
Последни Статии

Маракуя

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Маракуя (Passiflora edulis), като плод не е добре позната у нас, защото това е храст, който в тропическите гори на Южна Америка. Позната ни е от натуралните сокове.
Цветът, от които се образува този сочен плод, е загадъчната и красива пасифлора. И от този плод в Бразилия приготвят и парфюми.

Maracuya

Маракуята е малък, кръгъл, освежаващ и ароматен плод, обикновено пурпурен или виолетов на цвят. Обелена може да се консумира сурова, но също така е много подходяща за сок, като добавка към коктейл, сладолед, кисело мляко и други десерти. Подсилва също така вкуса на другите плодове. Жълтият и оранжев сорт срещани най-често, се използват в хранителната промишленост от гледна точка на по-голямата киселинност на плодовете.
Наименованието маракуя произлиза от индианската дума „maraú-ya” и дословно означава „плод, който се яде на един дъх”. На английски език „passion fruit” означава „плод на страстта”.

На маракуята се преписват различни здравословни ползи. Сокът е идеално средство, стимулиращо храносмилането и помагащ в лечението на проблеми със стомаха. Витаминът С помага за регенериране на тъканите и предотвратява сърдечните заболявания, рака и подсилва костите. Този плод също така намалява симптомите на астма, тъй като блокира действието на хистамина. Семената на маракуята съдържат голямо количество целулоза, благодарение на която успешно преминава храносмилателния процес. Високото съдържание на витамин А оказва важно влияние върху нашето зрение и помага на организма в премахването на свободните радикали. Съдържащите се в плодовете антиоксиданти, задържат също така развитието на ракови клетки.

Маракуята съдържа калций, желязо, бета-каротен, витамини от група В и витамин С.
100 г маракуя – 34 kcal

Диетолозите определят маракуята като супер плод.
Веществата, които съдържа плода, защитават организма от рак. Това са дължи на високата концентрация на витамини С и А. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които увреждат клетките в тялото. Маракуя съдържа много калий и малко натриев хлорид. Калият е необходимо за нормалното функциониране на сърцето. Съдържанието на каротеноиди в плодовете помага за поддържане здравето на очите. Съдържанието на големи количества желязо в плода спомага за поддържане на оптимално ниво на хемоглобин в червените кръвни клетки, в съответствие с препоръки за диета и болести на кръвоносната система.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории