Кога какво да ядем
Добави към моето меню
Всички знаем, че това, което ядем, има голямо влияние върху нашето физическо и психично здраве. Има значение и кога ядем дадена храна? Научните изследвания показват, че определени храни носят най-много ползи за здравето, когато се консумират в определено време на деня.
По кое време на деня е най-добре да ядем любимите храни
Яжте 20 г Черен шоколад сутрин
Няколко парченца шоколад с висок % какао сутрин снабдяват организма с антиоксиданти, които забавят стареенето и са предпазват сърдечно-съдовата система.
Не за следобедна закуска. Ако ядете повече от 25г тъмен шоколад на ден, тялото ви превръща остатъка в мастни депа.
На обяд яжте Месо
Месото е отличен източник на желязо, което помага жизненоважния кислород да достигне до клетките, органите и системите. Когато те са добре снабдени с кислород, имунната система функционира добре и умората намалява.
Не на вечеря. Месото се разгражда бавно – до 5 часа след ядене. Яденето на месо преди лягане натоварва храносмилателната система.
Ядки
На обяд. Шепа сурови ядки на обяд снабдява организма с така необходимите омега-3 мастни киселини. Те поддържат кръвоносните съдове във форма, регулират кръвното налягане и подобряват работата на мозъка.
Не на вечеря. Ядките са богати на мазнини и съответно калории, което лесно може да доведе до натрупване на килограми.
Портокали
За следобедна закуска. Портокалите подобряват функциите на храносмилателната система, имат цялостен тонизиращ ефект върху тялото и ускоряват метаболизма.
Не рано сутрин. Портокалите на гладен стомах веднага след събуждане могат да доведат до алергични реакции и да раздразнят стомаха, което увеличава риска от гастрит.
Паста (Макаронени изделия от твърда пшеница)
Закуска и обяд. Макаронените изделия са богати на фибри, които помагат за прочистването на токсините от тялото. Те е с нисък гликемичен индекс (40), което намалява риска от диабет тип 2.
Не на вечеря. Често сервирани с месо, макаронените ястия са висококалорични. За вечеря е по-добре да се консумират нискокалорични ястия, които са богати на хранителни вещества. (Например зеленчуци.)
Тиквички
На вечеря. Тиквичките са отличен източник на фибри, които прочитват чревния тракт, дори на обяд да сте хапнали нещо по-тежко на крак.
Не на закуска. Сутрин организмът страда от обезводняване. Тиквичките имат диуретичен ефект, което може да допринесе за дехидратацията. (Същото важи за кафето).
Картофи
На закуска. Картофеното нишесте намалява нивото на холестерол в кръвта. Картофите са богати и на много минерали, от които организмът се нуждае.
Не (много) на обяд и вечеря. Картофите са 2-3 пъти по калорични от останалите зеленчуци. Не прекалявайте с тях, особено на вечеря.
Банани
На обяд. Бананите са богати на фибри, подобряват храносмилането и лекуват киселините.
Не на вечеря. Бананите за вечер могат да разстроят храносмилателната система и да доведат до производството на слуз.
Ябълки
На закуска. Пектинът, който се съдържа в ябълковата кора, подобрява работата на червата и спомага за премахване на карциногените.
Не на вечеря. Ябълките увеличават стомашната киселина и могат да доведат до дискомфорт. Пектинът се смила трудно, особено през нощта.
Сирене
На закуска. Сиренето е богато на калций, от който се нуждае костната система. В умерени количества то предотвратява подуването и натрупването на тегло.
Не на вечеря. Сиренето се разгражда по-трудно и може да доведе до проблеми с храносмилането, ако се консумира вечер.
Захар
На закуска. Калориите от захарта се изгарят по-бързо, ако сладките неща се ядат сутрин.
Не на вечеря. Захарта дразни храносмилателния тракт и увеличава смущенията на съня. Освен че трупа излишни килограми.
Източник: Вижте тази инфографика