Последни Рецепти
Последни Статии

Кога какво да ядем

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Всички знаем, че това, което ядем, има голямо влияние върху нашето физическо и психично здраве. Има значение и кога ядем дадена храна? Научните изследвания показват, че определени храни носят най-много ползи за здравето, когато се консумират в определено време на деня.

По кое време на деня е най-добре да ядем любимите храни

chocolate pix
Яжте 20 г Черен шоколад сутрин
Няколко парченца шоколад с висок % какао сутрин снабдяват организма с антиоксиданти, които забавят стареенето и са предпазват сърдечно-съдовата система.
Не за следобедна закуска. Ако ядете повече от 25г тъмен шоколад на ден, тялото ви превръща остатъка в мастни депа.

meat porcia pix
На обяд яжте Месо
Месото е отличен източник на желязо, което помага жизненоважния кислород да достигне до клетките, органите и системите. Когато те са добре снабдени с кислород, имунната система функционира добре и умората намалява.
Не на вечеря. Месото се разгражда бавно – до 5 часа след ядене. Яденето на месо преди лягане натоварва храносмилателната система.

nuts pix 4
Ядки
На обяд. Шепа сурови ядки на обяд снабдява организма с така необходимите омега-3 мастни киселини. Те поддържат кръвоносните съдове във форма, регулират кръвното налягане и подобряват работата на мозъка.
Не на вечеря. Ядките са богати на мазнини и съответно калории, което лесно може да доведе до натрупване на килограми.

orange fruit pix
Портокали
За следобедна закуска. Портокалите подобряват функциите на храносмилателната система, имат цялостен тонизиращ ефект върху тялото и ускоряват метаболизма.
Не рано сутрин. Портокалите на гладен стомах веднага след събуждане могат да доведат до алергични реакции и да раздразнят стомаха, което увеличава риска от гастрит.

pasta pix 2
Паста (Макаронени изделия от твърда пшеница)
Закуска и обяд. Макаронените изделия са богати на фибри, които помагат за прочистването на токсините от тялото. Те е с нисък гликемичен индекс (40), което намалява риска от диабет тип 2.
Не на вечеря. Често сервирани с месо, макаронените ястия са висококалорични. За вечеря е по-добре да се консумират нискокалорични ястия, които са богати на хранителни вещества. (Например зеленчуци.)

tikvichki cvetni zucchini pix
Тиквички
На вечеря. Тиквичките са отличен източник на фибри, които прочитват чревния тракт, дори на обяд да сте хапнали нещо по-тежко на крак.
Не на закуска. Сутрин организмът страда от обезводняване. Тиквичките имат диуретичен ефект, което може да допринесе за дехидратацията. (Същото важи за кафето).

kartofi pix 1
Картофи
На закуска. Картофеното нишесте намалява нивото на холестерол в кръвта. Картофите са богати и на много минерали, от които организмът се нуждае.
Не (много) на обяд и вечеря. Картофите са 2-3 пъти по калорични от останалите зеленчуци. Не прекалявайте с тях, особено на вечеря.

banani pix 1
Банани
На обяд. Бананите са богати на фибри, подобряват храносмилането и лекуват киселините.
Не на вечеря. Бананите за вечер могат да разстроят храносмилателната система и да доведат до производството на слуз.

apple pix 2
Ябълки
На закуска. Пектинът, който се съдържа в ябълковата кора, подобрява работата на червата и спомага за премахване на карциногените.
Не на вечеря. Ябълките увеличават стомашната киселина и могат да доведат до дискомфорт. Пектинът се смила трудно, особено през нощта.

sirene krave 450
Сирене
На закуска. Сиренето е богато на калций, от който се нуждае костната система. В умерени количества то предотвратява подуването и натрупването на тегло.
Не на вечеря. Сиренето се разгражда по-трудно и може да доведе до проблеми с храносмилането, ако се консумира вечер.

sugar pix vidove
Захар
На закуска. Калориите от захарта се изгарят по-бързо, ако сладките неща се ядат сутрин.
Не на вечеря. Захарта дразни храносмилателния тракт и увеличава смущенията на съня. Освен че трупа излишни килограми.

Източник: Вижте тази инфографика Bright Side, която илюстрира някои от най-важните правила, които помагат да се ориентираме кога храните са най-полезни.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории