Празник на шарената сол
Добави към моето меню
Какво: Празник на шарената сол
Къде: с. Бъта, обл. Пазарджик
Кога: 5 май 2018 г.
Ден преди Гергьовден в панагюрското село Бъта за седми път ще отбележат Празника на Шарената сол, която е една от гордостите на Панагюрския край.
Тази уникална подправка с ароматни билки присъства всеки ден на трапезата на българина. Не само в родината. Тя е една от визитките на България, нашенци, живеещи зад граница, я разнасят по цял свят.
Участниците могат да се представят с ястия в следните категории:
1. Най-вкусна и красиво поднесена шарена сол
2. Най-вкусно и добре аранжирано традиционно ястие
3. Най-красиво подредена маса с приготвени ястия
Масите, на които са поставени ястията да са разделени на три части :
• Продукти, от които се прави шарена сол
• Как ползваме шарената сол
• Местни селски ястия
/ Желателно е ползването на автентични съдове от българската трапеза – глинени, дървени, медни за готовите ястия /.
Приготвените ястия ще бъдат оценявани от професионално жури.
Мария Кършева, секретар на читалище „Никола Вапцаров” в село Бъта споделя, че няма семейство в тяхното населено място, в което да не се прави шарена сол
„Навремето не е имало миксери и всички съставки са били слагани в кутел. Препечена царевица, препечени тиквени семки, готварска сол, изсушен сминдух, чобрица (местно наименование на чубрица б.р.), който обича люто – стрити сухи люти чушки и препечено брашно. При последната съставка трябва да се внимава да не нагарча. Всяко семейство си приготвя шарената сол, която е неизбежна. Както и хляба, тя присъства на трапезата ни всеки ден – в делник, в празник, по тъжен и по весел повод”.
Празника е придружен от богата фолклорна програма.