Кои храни да избягваме при запек?
Добави към моето меню
Когато се храним небалансирано, хапваме различни ястия и в по-големи количества, с по-малко фибри може да си докараме запек. Това е състояние, което протича с болки и дискомфорт, може да се дължи на безброй причини, но понякога храната в чинията е една от тях.
Кои са основните причини за запек?
– Недостатъчна консумация на плодове и зеленчуци;
– Хранене с прекалено малко фибри;
– Недостатъчен прием на вода;
– Прием на вредни тестени изделия, които не са достатъчно сдъвкани;
– Липса на упражнения, намалена физическа активност;
– Диетата, която спазваме
– Прием на някои лекарства.Неправилното хранене – основна причина за запек.
Проверена рецепта за справяне със запек:
– Направете си билков чай – комбинация от мента и лайка с лъжичка мед – достъпен, ефектен, направете си 1 чай и го изпийте още топъл
– Разходете се в парка – точна така движението ще ви помогне – необходимо е да минете около 2 км
– Кисело мляко с овесени ядки – в рекламата на Активия има нещо вярно, но е много по-вкусно, ако го направите у дома – необходимо ви е 400 г кисело мляко, 4 с.л. овесени ядки, 1 ч.л. мед, може да добавите ленено семе и настърган плод според сезона или сушени плодове.
Храни, които помагат при запек
Не трябва да бързаме с медикаментите за разхлабване, а първо да помислим как да си помогнем с натурални средства. Добре е да следим как се чувства стомаха ни след приема на различни храни, както и да изключим от менюто си някои определени.
Понякога диетата, която спазваме също може да доведе до запек. Причината е, че в позволените ни храни няма достатъчно здравословни за чревната флора влакна и фибри. (това е проблем при високо мазнинно хранене и кето режим и затова там се включват продукти като хуск)
Хранителен режим с прекалено много фибри също може да доведе до проблеми с изхождането, подуване и дискомфорт в стомаха. Приема се, че фибрите трябва да са около 25-30 г на ден
Ето храните, които трябва да избягваме, за да не получим запек:
– Сирене – Този млечен продукт подпомага здравето на костите, но може и да вреди – не съдържа влакна, нужни за храносмилателния процес на тялото. В него има лактоза, която е причинител на запек.
Препоръчително е ограничение в консумацията на сирене при хора, които имат чревна пропускливост, подуване и други стомашни проблеми. Ако все пак си хапваме от млечния продукт, можем да го комбинираме с храни, в които има влакна и фибри.
– Сладолед – Млечна храна, любима на много хора, но причинява запек. В него има много захари и никакво съдържание на фибри.
Решението е да си приготвя сладолед в домашни условия. В него може да добавят различни плодове, богати на фибри, както и да заместители на захарта.
– Кафе – Горещата напитка дехидратира тялото. Tя е диуретик, но когато не приемаме достатъчно течности, се превръща в причина за появата на запек.
– Червено месо – Мазното месо носи риск от сърдечносъдови заболявания, повишава теглото и често е причина за запек. Затова е добре червено месо да е 1 до в пъти през седмицата, и да прибавим хранене с пилешко месо и поне 1 порция риба през седмицата. Важно е и с каква салата и гарнитура сервираме ястие с месо. Салата от зеле и моркови, зелена салата с репички, сладки картофи, киноа, са нещата, с които ще си набавим необходимите за храносмилането полезни влакна.
– Неузрели банани – Бананите са вкусни и полезни. Те са източници на фибри и енергия. Въпреки това, ако обичаме да ядем недостатъчно узрели, ще получим запек. Това се дължи на комплекса от нишестета, съдържащи се жълтите плодове.
Купувайте по-зрели банани, при тях нишестетата са по-разградени, има повече протеини и антиоксиданти.
– Бобови – боб, леща, нахут, грах – полезна и вкусна храна, богата на фибри и протеини, но могат да причинят тежест в стомаха и запек. Ако консумираме боб, е добре да пием и повече течности, които ще улеснят усвояването на полезните им вещества.
– Преработени храни – Вредните пакетирани храни, в които има по-голямо количество сол, захар или подобрители, несъмнено причинява запек. Най-доброто решение е да се храним с домашно приготвени ястия или да избягваме колкото се може повече всички пакетирани храни.