Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти с тученица

Добавено в Салати, Ястия без месо

Добави към моето меню

За тученицата сме писали през 2012 г. Тогава за първи път се престраших да сложа от този бурен в чинията. И така до днес.

Позната е и под името тлъстига. Тученицата (Portulaca oleracea) е растение от семейство Portulacaceae, среща се в цялото Средиземноморие. У нас се счита за бурен, а другаде за полезен зеленчук с който могат да се приготвят салати. Днес някои от нас вече са опитвали тученица и са я добавяли в салата, в зелено смути или някоя запеканка с още зеленчуци.
Няма как нещо, което е пораснало в градината да не е полезно, нали носи енергията на земята и слънчева светлина. И така както копривата е полезна и вкусна, а в първите дни се радваме на показалите листа на лопуша – същото е и с тученицата.

Цялото растение, включително листата, стъблата, цветовете са годни за консумация и се били използвани в продължение на хиляди години.
purslane portulaca-oleracea pix
Докато оплевите градината и имате нещо вкусно и полезно за салата – тученицата е нискокалорична и богата на минерали, витамини, омега 3 мастни киселини.

Тученицата съдържа 7 пъти повече витамин C от цитрусовите плодове. А полезните мастни кисели в нея са пет пъти повече отколкото в спанака. Съдържанието им е по-високо дори и от някои рибни масла. Те оказват благоприятен ефект на сърдечно – съдовата, нервната и имунната система.

Тученицата съдържа още и витамини А, B6, B9, минерали – калций, калий, натрий, магнезий и фосфор, манган и желязо.

Тученица може да се използва при профилактика и лечение на болести на очите (съдържанието на витамин А в 100 грама продукт е 44% от препоръчителния дневен прием). Тя регулира нивото на кръвна захар, превантивно средство е за хипертония, инфаркти и затлъстяване.

– В народната медицина тученицата се използва и при артрит, кашлица и леки изгаряния има и диуретично действие.

– Високото съдържание на магнезий спомага тученицата да има укрепващо сърцето действие и да спомага за превенция на аритмията.

purslane portulaca-oleracea pix 1
На много места в Европа листата от тученица се продават редом с марулите спанака и другите листни зеленчуци.

– Тученицата е богата на фибри и е нискокалорична. Идеална е за включване в менюто на диета за отслабване.

– Съдържанието на омега мастни киселини прави растението много полезно и подходящо и за детското хранене, защото те подпомагат развитието на всички органи и системи в тялото.

tuchenica recepti
Рецепти с тученица

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории