Кои храни съдържат най-много пестициди?
Добави към моето меню
И през 2018 г. за пореден път ягодите се оказват най-замърсената храна. С откритите в тях над 20 пестицида, те оглавяват списъка на “12-те най-мръсни плодове и зеленчуци” на Environmental Working Group, цитирана от CNN.
Всяка година, от 2004 г., групата, която е неправителствена еко организация, публикува класацията си за замърсяването с пестициди сред 47 от най-разпространените плодове и зеленчуци.
Веднага след ягодите, в мръсната дузина се нарежда спанакът, а след него нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, кервизът, картофите, и чушките. Всяка от тези храни е дала високи позитивни резултати в тестовете за концентрация на пестициди. Нещо повече – оказва се, че близо 70% от конвенционално отглежданите храни – тези, които не се отглеждат органично- са замърсени. Тестовете се правят след като продуктите са измити или обелени, за да се следват точно потребителските практики.
През 2018 г. за първи път е засечен и 13-и заподозрян: лютите чушки. В тях са открити инсектициди, засягащи нервната система. Препоръката е да се купуват био, а ако не – преди консумация да минат през термична обработка.
Друга препоръка е всички продукти да се измиват под течаща вода поне 30 секунди, или да се изкисват в разтвор от сода с вода.
Кои са най-чистите 15 продукти?
Класацията е представена в обратен ред: под номер 15 са аспержите – 90 процента от пробите им били чисти и в тях били засечени не повече от три пестицида. В мангото са засечени само два. На десето място са патладжаните. Следват пъпешите “медена роса”, кивитата, жълтите пъпеши, карфиолите и броколите.
Големият победител е звездата сред продуктите е авокадото. Едва 1% от любимата хипстърска храна е дала положителен резултат.
Източник: https://www.ewg.org/foodnews/
През 2017 г. Ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди. Това са установили американски експерти след обстоен анализ на 48 плодове и зеленчуци. Изследването е на U.S. Department of Agriculture.
Сред продуктите, които влизат в така наречената „мръсна десетка”: влизат ягоди, спанак, нектарини, ябълки и праскови.
Десетте най-чисти продукта по отношение на съдържанието на остатъчни пестициди – царевица, авокадо, ананас, зеле и лук.
Разбира се, това проучване е адекватно за американския пазар. Според статистиката от проверките на българската агенцията по храните при вноса на границата най-много несъответствия по отношение на пестицидите са открити при пипера, лимоните и лозовите листа, внос от Турция. ПО изследване иот 2012 г. у нас – най-много пестициди се трупат в ябълки, целина и чушки.
Кои храни съдържат най-много пестициди?
Перфектният търговски вид има своята цена, следват храните с най-много пестициди. Това е класацията за 2017: Dirty Dozen list:
1. Ягоди
2. Спанак
3. Нектарини
4. Ябълки
5. Праскови
6. Целина
7. Грозде
8. Круши
9. Череши
10. Домати
11. Камби
12. Картофи
13. Краставици
14. Чери домати
15. Маруля
16. Грах (внос)
17. Боровинки (местни)
18. Люти чушки
19. Кале
20. Боровинки (внос)
21. Зелен фасул (местен)
22. Сливи
23. Мандарини
24. Малини
25. Моркови
26. Тиква
27. Портокали
28. Тиквички
29. Зелен фасул (внос)
30. Грах (местен)
31. Банани
32. Зелен лук
33. Диня
34. Гъби
35. Сладки картофи
36. Броколи
37. Грейпфрути
38. Карфиол
39. Оранжев пъпеш “Канталуп”
40. Киви
41. Пъпеш “Медна роса”
42. Патладжани
43. Манго
44. Аспержи
45. Папая
46. Замразен грах
47. Кромид
48. Зеле
49. Ананас
50. Авокадо
51. Сладка царевица
източник: https://www.ewg.org/foodnews/list.php#.Wqe0RehuY2w
https://www.webmd.com/food-recipes/news/20170309/ewg-dirty-dozen-pesticides?ecd=soc_fb_170312_cons_news_ewgdirtydozen Strawberries Top Produce Pesticide List