Кои са най-полезните плодове?
Добави към моето меню
Кои са най-полезните за здравето плодове и зеленчуци, които съдържат най-много количества витамини, фибри, минерали и протеини?
Американски учени изследваха плодовете и зеленчуците с най-голяма хранителна плътност и определиха съдържащите най-значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщи „Хелт дей”.
Учени от университета “Уилям Патерсън” са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк – общо 17 съставки, които са много важни за здравето.
Списъка оглавяват лимоните.
Ягодите заемат второ място по полезност
Следват портокалите, лаймът и розовият и червен грейпфрут.
Колкото и голяма слава да имат боровинките, шести в класацията са къпините. Следва грейпфрутът (на пазара у нас се предлагат два вида, които може да се различат по цвят и вкус – розов и бял, който е леко по-горчив).
Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване.
Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите.
Важен критерий при избора е зрелостта на плодовете. Kогато са зелени, хранителните им съставки са по-малко.