Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти на Петър Димков при възпаление на устната кухина

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Посещенията при зъболекар трябва да се правят редовно, защото хубавата усмивка, здравите зъби и свежият дъх са неща, които са гаранция за нашето здраве. За съжаление по ред причини не всички го правят. Някои дори не си мият и зъбите редовно – нещо за което няма оправдание.
Патологичните бактерии се асоциират към най-общи заболявания на устната кухина и могат да се разпространят в горните дихателни пътища, храносмилателния апарат и кръвта. Те създават септични огнища, най-често в сърцето и бъбреците. Или “сътрудничат” на други системни заболявания.
Доказано е съществуването на връзка между пародонтозите и сърдечно-съдовите заболявания, хипертонията, белодробните болести и диабет.

lajka tea pix
Да си направим чай от лайка

Рецептите на Петър Димков при възпаление на устната кухина

Гаргара с настойка
Приготвяне: Към 500 мл чист маслинен зехтин се добавят по 3 супени лъжици лайка (цвят) и жълт кантарион. Ври на водна баня 1 час, престоява 1-2 дни и се прецежда чрез изстискване.
Kak се приема: Сутрин, обяд и вечер – 30 минути преди ядене и два часа след ядене устата се жабури в продължение на 20- 30 секунди с една глътка настойка. Веднага след това се изпива 1 с. л. от същата настойка.

Отвара
Приготвяне: Смесват се по 1 с. л. ленено семе, къпина (лист) u смрадлика. Добавя се 1 ч. л. анасон (семе) и всичко се запарва с 600 мл кипяща вода. Оставя се да ври 10 минути на тих огън. След изстиване се прецежда.
Как се приема: Двадесет минути след вземането на настойката се пият по 75 мл от отварата.

Добавки
1. След ядене да се взема по 1 с. л. крем за усилване, приготвен от по 100 г чисто краве масло (може и зехтин) и чист пчелен мед, 4 жълтъка от пресни кокоши яйца и 50 г сладки бадеми, предварително запечени и смлени на прах. След това устата да се жабури с „медна вода“, приготвена от 200 мл преварена вода и 20 г пчелен мед.

2. При рани в устата след ядене да се жабури с отварка от: жълт кантарион, лайка, полски хвощ и смрадлика. По 1 с. л. от всички билки се запарват с 500 мл кипяща вода. Ври на тих огън 10 минути и като изстине, се прецежда. След тази процедура устната кухина да се намаже с мехлем от чист пчелен мед и прясно краве масло (по равни части от двете се бъркат на тих огън до сгъстяване, но без да завира).

3. Два часа след закуска върху сливиците да се постави кърпичка, намазана тънко със следната смес: 50 г чист боров катран, 6 г нишадър на прах и. 2 г сяра на прах. Държи се най-малко 2 часа

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории