Последни Рецепти
Последни Статии

Кокосовото масло – вредно или полезно?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Кокосовото масло е от “Осанна” до “Разпни го”
или се приема за една от най-полезните храни в момента и се говори за неговите ползи
или се отрича като полезен продукт в храненето.

kokos pix 1За какво е полезно кокосово масло

Кокосовото масло е вид растителна мазнина, която се извлича от ядката на кокосовия орех. Получава се или чрез горещо пресоване (от изсушената бяла вътрешност на кокосовия орех) или чрез студено пресоване. Смята се, че така се запазват повече от полезните свойства на маслото, но добивът му намалява драстично и по тази причина е значително по-скъпо.

Къде е Истината за кокосовот масло?
Факт 1: В Европа не растат кокосови палми – това не е наша локална храна. Ако следвате принципите на локално и сезонно хранене – не би трябвало да го включваме в менюто си. Ако сте привърженик на диета с малко въглехидрати – то присъства във вашето хранене, дори денят ви може да започва с бронирано кафе, кафе в което сте добавили масло, сметана или кокосово масло.

Факт 2: Кокосово масло съдържа 87% наситени мазнини – много повече от краве масло (63% наситени мазнини), свинска мас (39% наситени мазнини) или мазнината при печене на месо.
Coconut oil contain 87% saturated fat – far more than butter, lard or dripping
В 100 г се съдържат 862 Калории (kcal) – да не забравяме, че някои продукти, които приемаме за здравословни, са доста калорични.

Преди няколко години официалното мнение на кардиологичната асоциация на Австралия – кокосовото масло е наситена мазнина и се приема за вредна за здравето.

През 2017 г. интернет пространството бе залято с информация около вредата от кокосовото масло, как то е по-опасно от маслото, маргарина и свинската мас.
Тези твърдения произлизат от публикация в журнала на American Heart Foundation (13.06.2017, брой 135), в която се разисква ролята на поеманите с храната мазнини и влиянието им върху риска от сърдечносъдови заболявания.

Шумът около кокосовото масло се дължи на цитирано в публикацията проучване, според което 72% от американците приемат кокосовото масло за здравословна храна, докато 63% от диетолозите са на противоположно мнение. Според анализатори, причината за рязкото несъгласие между потребители и диетолози се дължи на маркетинговите стратегии за рекламиране на маслото.

Кокосовото масло е сочено за полезен продукт, подпомагащ загубата на телесно тегло, облекчаващ храносмилането и дори – ускоряващ метаболизма.
Като се вземе в предвид мазнинното му съдържание обаче (впечатляващите 87% наситени мазнини) което автоматично го прави увреждащо за кръвния холестерол – восъчно-подобно вещество, чиито фрагменти често се отлагат по стените на кръвоносните съдове. Това от своя страна създава предпоставки за развитието на атеросклероза, хипертония и други хронични сърдечносъдови увреждания.

Според публикацията в American Heart Foundation, кокосовото масло повишава нивата на кръвен холестерол – както на нископлътностния, така и на високоплътностния холестерол.
Според данни, цитирани в изследването, промяна в хранителните навици и замяната на консумираните наситени мастни киселини с ненаситени води до 30% понижена инцидентност на сърдечносъдови проблеми.

През 2017 г. American Heart Association – АHA (Американската асоциация за сърдечни заболявания) публикува данни от изследване, при което в 7 от 7 контролирани проучвания наситените мазнини в кокосовото масло повишават нивата на „лошия“ LDL холестерол, който е причина за развитие на сърдечно-съдови заболявания. Изследователите не отчитат разлика между растителното кокосово масло и други масла с високо съдържание на наситени мазнини като краве масло или палмова мазнина. Повече от 82% от мазнините в смятаното за полезно, екологично и био кокосово масло са наситени. По тази причина Американската асоциация за сърдечни заболявания излезе с официално изявление (което може да прочетете тук https://www.ahajournals.org/doi/abs/10.1161/CIR.0000000000000510), че кокосовото масло доказано повишава нивата на LDL холестерол и води до сърдечно-съдови заболявания, като няма компенсаторни благоприятни ефекти.

Франк Сакс (Frank Sacks) – професор по профилактика на сърдечно-съдовите заболявания в Университета в Харвард -не може да си обясни защо хората мислят, че кокосовото масло е здравословно. То е съставено от почти 100% мазнини. Според него, това се дължи на проведени преди време изследвания, които са базирани върху триглицеридите. Те са молекули, които се намират в кръвта и са една от основните форми на мазнини в тялото. За норма се приемат стойности под 150 мг на децилитър (mg/dL), за високи стойности от 200 до 499 mg/dL, а за свръх високи над 500 mg/dL.

Публикацията Coconut oil is ‘pure poison’, says Harvard professor (Кокосовото масло е чиста отрова според професор от Харвард) в Guardian от 22 август 2018 отново прави въпроса за кокосовото масло актуален

Отрова ли е кокосовото масло?
В лекция от 50 минути, която стана вирален хит в YouTube, директорът на института за превенция и туморна епидемиология и професор от Харвард Карин Микелс оповести, че “кокосовото масло е чиста отрова”.

Според Микелс кокосовото масло е по-вредно от свинската мазнина, защото е почти изключително съставено от наситени мастни киселини, които могат да се натрупват по коронарните артерии и евентуално да ги запушат. Микелс препоръчва мазнината от сурово пресования зехтин, рапичното масло и маслото от лененото семе, всички богати на ненаситени мазнини, които са полезни за здравето на човека.
(зехтин, масло от ленено семе, бих добавила и шарлан, орехово масло – са продукти, които познаваме, ползваме, от растения, които растат там където живеем и използвани от векове от нашите предци)

Отново: Дозата прави лекарството:
Наситените мастни киселини не бива да се изключват напълно, но не бива да надвишават 10% от дневния калориен прием. За целта се препоръчва консумацията на повече пресни плодове и зеленчуци, ограничаване на преработените храни и животинските мазнини, а кокосовото масло да се остави за козметични процедури и продукти – очевидно е отлично средство за поддръжка на косата.

Проф. Франк Сакс съветва да избираме растителни масла, като фаворит за него е добре познатия ни зехтин. „Използвайте кокосовото масло за тялото си, но не го вкарвайте вътре в него. Може да го използвате за овлажняване на кожата или за грижа за косата“.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории