Последни Рецепти
Последни Статии

40-дневните коледни пости

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Започнаха
40-дневните коледни пости,
които завършват на Бъдни вечер.
Така повеляват християнските традиции.

До Коледа месото, рибата, млякото, сиренето и яйцата не присъстват на нашата трапеза. Изключение се прави само на
6 декември, Никулден
и Въведение Богородично – 21 ноември.
Тогава църквата разрешава сервирането на риба. Венчавките пък са забранени от днес до 21 ноември и от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари).

Постът не е свързан само с физически лишения, вярващите християни трябва да се откажат и от другите си пороци. На алкохола и цигарите не се гледа с добро око. Разрешено е само виното, стига да не се пие в сряда или петък. Хазартът е забранен, както и шумните купони. Постът предполага пречистване и самовглъбяване, затова в 40-те дни до Коледа можем да се отдадем на четенето на книги.
Интересно е, че мекотелите – миди, охлюви, октоподи, се смятат за постни храни. Затова любителите на морски дарове, които са решили да постят, могат да си позволят по-разнообразно меню.
Компромиси пък се правят на бременните жени и възрастни хора, решили да се пречистят до Коледа. На тях им е позволено да консумират млечни продукти през цялото време. Постът не е наказание, а доброволно разкаяние и пречистване. Затова всеки, който усети, че не може да издържи на строгите 40-дневни лишения от месо, може да гладува по-кратко.
Приема се, че и постилият само през седмицата преди Рождество е проявил достатъчно усърдие да се доближи до Христа.

Постът обаче далеч не е обикновена диета. Той е очистване не само на тялото, но и на душата от суета, гордост, злоба и престъпни помисли. Постигналият това единство на смирение, любов и доброта човек се превръща в духовна личност.
Коледният пост не бива да е самоцел. Още по-малко диета.
Ето защо е добре при започването му да се получи благословия от духовник. За да се сдобиете с нея, е важно първо да изповядате греховете си пред свещеник.
Важно е още 40-дневният пост да не се афишира.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории