Последни Рецепти
Последни Статии

Пита слънце

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Пита слънце

3 яйца, може и само 1 яйце жълтъка за намазване
1 кофичка кисело мляко (400 мл) или 1/2 л прасно мляко
(обикновено я правя с вода 1/2 л хладка вода, млякото е самостоятелна храна)
1 с.л. захар
3 с.л. олио
1 пакетче краве масло (125 гр)
около или малко над 1 кг брашно, замесва се меко еластично тесто
1 кубче мая (40 гр)

След като е готово тестото се разделя на 4 топки/едната е по-малка/.Последната я слагам в средата на тавата за център. Останалите 3 кори ги разточвам на по-тънък пласт.Намазвам първата кора с част от разтопеното пакетче масло, върху нея поставям втората кора, пак я намазвам с масло и след това поставям третата кора, която също намазвам с масло.

Така слепените и разточени кори ги разрязвам на 16 парчета/като торта/ и започвам да навивам получените триъгълници от острия връх към основата. Тези 16 навити рула ги подреждам около поставената в средата на тавата по-малка топка, която е оформена като питка.

След това намазвам с останалото разтопено масло цялата, оформена като слънце питка, оставям я да втаса и преди да я сложа да се пече я намазвам с жълтък . За да не стане твърда кора, след като извадя изпечената питка от фурната я напръсквам леко с вода и веднага я завивам с кърпа.
Печенето е в предварително загрята фурна на първата преграда над дъното на печката на 180-200 градуса около 40 минути.

Идея 1: Питата е хубаво нешо, в за зависимост от празника за който се приготвя в средата, слагам надпис или от тестотот шравя цветя или други картинки и се получава много ефектно, питата е различна и част от празника

Идея 2: ако скате да направите ефектно допълнение за китайската храна, която сте сготвили, така както сте приготвили лъчите на слънцето ги изпържете във фритюрник, получават се пържени розички – много са хрупкави и вкусни.

Пита роза

Разбъркайте маята с малко брашно, захарта и малко хладка вода така, че да се получи кашичка и оставете да бухне. Разтопете маслото за 15-на секунди в микровълнова фурна или по традиционния начин.

Пресейте брашното със солта, направете кладенче в средата, добавете леко разбитите яйца(отделете един жълтък за намазване), киселото мляко, 3-те супени лъжици олио. Добавете маята и замесете средно твърдо тесто.

Разделете на две части.

Разточете всяка топка до кора с дебелина около 1 см. Намажете едната кора с разтопено масло. Отгоре поставете втората кора. Намажете отново с разтопено масло. Навийте на руло. Осучете рулото като леко изтеглите в двете посоки. Намажете с олио и поръсете с брашно дълбока кръгла тава(в случая от електрическа тенджера). Срежете двата края и ги поставете в средата. Останалото руло срежете под наклон на 6 части. Поставете ги в кръг около средните парчета.
Оставете питката да втаса, намажете отгоре с отделения жълтък, разбит с 1 ч.л. вода или олио и след това изпечете в умерена фурна за около 45 минути.

аналогично се прави и
пита хризантема

4 яйца /1 жълтък се отделя за намазване отгоре/
0,5 л прясно мляко
1 кубче прясна мая или 2 пак. суха
1 кг брашно
1 ч.л. сол
0,5 ч.л. захар
кашкавал
масло

Това е тесто с мая, затова е хубаво всички продукти да са леко топлички, а не да излизат направо от хладилника. Яйцата се разбиват добре, маята и захарта се размиват в малко от хладкото прясно мляко и се прибавят към яйцата. Сипва се останалото мляко, солта, брашното и се омесва меко тесто. Заедно с брашното аз слагам и по 1 с.л. мак и сусам, но това не е задължително. Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса (може и в микровълновата, ако има такава програма). Втасалото тесто се разделя на 2 равни части. Всяка част се разточва на правоъгълна кора, дебела около 0,5 см. Намазваме с разтопено масло и поръсваме навсякъде с настърган кашкавал. Кората се навива на руло, като при навиването се усуква и разтяга да се удължи.
От тук нататък има 2 възможности:
1. Двете кори се слагат на кръст. С трите края се плете плитка, която се навива на охлюв, а четвъртият край се увива отстрани на охлюва – става като козунак.
2. Двете рула леко се разплескват /да станат плоски / и се режат на еднакви триъгълници. Краищата, които остават, се оформят на топче, което се слага по средата на намазнена тава. Покрай него започваме да редим триъгълните парчета едно до друго с върха нагоре на концентрични кръгове, като всеки следващ кръг похлупва до половината предишния. Получава се нещо като хризантема.

Готовата питка трябва да втаса отново и щом се надуе, намазваме отгоре с отделения жълтък, разтворен с малко вода. Аз я поръсвам със сусам и слагам да се пече при 180 – 200 С около 45 минути – да се зачерви като козунак.
Тавата трябва да е достатъчно голяма, защото при втасването и печенето се надува доста.

При втория вариант на подреждане питката става като разпукнато цвете – много е ефектно, но не зная дали успях да го обясня достатъчно разбрано.

Питка “Слънчоглед”

400 г. кисело мляко (например 1 кофичка “кисело мляко на баба”)
200 г. прясно мляко
6 с. л. олио
4 яйца (2та жълтъка се отделят за мазане)
1 1/2 с. л. сол
1/2 с. л. захар
малко по-малко от 2 пакета прясна мая
брашно (отиват около 1 500 – 1 750 г.)
масло (маргарин, олио) – за намазване

приготвяне:
В хладко мляко се разтваря маята със солта и захарта и 1 – 2 лъжици брашно. Оставя се да втаса, докато маята шупне. След това от останалите продукти – без маслото (или другата мазнина) се размесва меко тесто. Бие се 100 пъти.
Правят се 3 топки, всяка от които се разточва на правоъгълник и се намазва обилно с разтопено масло. После се завиват на руло, от което се режат парчета около 4 пръста високи и се нареждат изправени като пънчета в тавата. Оставят се да втаса.

Преди печене се намазва с разбитите жълтъци. Може да се наръси със сусам.
Фурната не се загрява предварително. Аз пека на 180*С, като периодично проверявам дали е готово

Питка “Слънце”

около 1,200 кг. брашно (количеството варира според вида на брашното)
3 яйца (1 жълтък се отделя за мазане)
1 пакетче прясна мая
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
500 г. прясно мляко
за мазане на рулата – 3/4 п. масло (евентуално олио, маргарин)

приготвяне:
Маята се размива с малко от хладкото прясно мляко, солта, захарта и брашното в купичка и се оставя да шупне. Когато е готова, се замесва меко тесто от продуктите.

Готовото тесто се разделя се на 3 топки. Всяка се разточва на кора, дебела около 0,5 см. Корите се мажат с разтопеното масло. Питката се оформя по следния начин: Едната кора да се разточва на кръг и от нея се оформят 6 кифли, които се нареждат радиално на тавата. Другите две кори се разточват на правоъгълници, които се навиват на руло. Рулата се режат на “триъгълничета”, които се подреждат между кифлите. От крайните парченца (от всички рула) аз оформям едно нещо като розичка, което слагам в средата на тавата, защото крайните парченца са с неправилна форма и не застават като другите.

След като втаса питката, се намазва с отделения жълтък и се пече в незагрята умерена фурна.

24.12.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

3 Comments

  1. 1
    Илинка Илиева Костова // January 8th, 2007 at 8:22 pm

    Аз съм по професия главен готвач и съм изпитала тези рецепти много са ефектни и естествено много вкусни опитайте ги и няма да съжалявате.

  2. 2
    Мария Георгиева // March 16th, 2007 at 8:44 am

    Горещи благодарности за всички 4удесни рецепти за пити!! Аз правя подобни такива, но тук научих още доста интересни неща!
    Ще изпробвам всичко!Поздрави!!!

  3. 3
    Kalin Kalinov // April 18th, 2011 at 3:42 pm

    постя само с.
    месо