Коледна Питка
Добави към моето меню
Коледна Питка
Рецепта споделена от Tanya Levenova
Честито Рождество Христово!
Продукти
1 кг.брашно
200 мл прясно мляко
100 мл топла вода за маята
1 суха мая (7 г)
4-5 с.л кисело мляко
3-4 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
4 яйца
Начин на приготяне
• Прави се кладенче от брашното в голяма купа.Ръси се солта по края на кладенчето,отгоре.
• Сипва се топлата вода и маята, захарта. Оставя се да се активира маята и тогава с другите продукти (без един жълтък) се замесва тесто.
• Извън купата се удря 100 пъти тестото за да се активира и глутена.
• Втасва 1 час, на топло.
• След това се оформя питата – дели се 9 части – 1 за средата, 4 по-големи равни топки и още 4 по малки – също равни.
• 4-те големи топки се разточват на кръгове ,редят се един върху, друг намазани с масло или олио.Разрязват се на 8 парчета и всяко се издърпва от центъра към края на тавата и се обръща.
• Така се прави и с другите 4 по-малки топки,но се внимава при разрязването парчетата да се обърнат на празното място от предишната кора.
• В средата съм направила 3 розички и др.останало парче от тесто е леко разточено и поставено под розите.Втасва отново и се намазва с разбит жълтък с малко олио. Питката е поръсена с мак и се пече до готовност.