Последни Рецепти
Последни Статии

Колко често да ядем риба

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Рецептите приготвени с риба са полезни за организма. Рибата съдържа полезни мастни киселини и белтъчини необходими за нормалния процес на обмяна на веществата.
Въпросът е колко често да ядем риба? Причини няколко – по-скъпа е, ограничено предлагане в магазините, често избора се свежда до замразена риба или такава, която не е ясно при какви условия и колко дълго е съхранявана…
Оказва се, че ако в менюто се включват рецепти с риба повече от веднъж в седмицата, според изследване на учени от университета в Бостън, които са изучавали храненето и здравословното състояние на 40 000 доброволци не се наблюадава повишен ефект.
Има традиция при много народи да се нарича един от дните за ден за ядене на риба не е случайно. У нас е известно, като петък – ден за риба и това е денят в който публикуваме поне една вкусна рецепта с риба.

riba magazin

Оказва се, че е достатъчно да се включва риба в храненето веднъж в седмицата. Най-полезните видове риба са сьомга, херинга…. Важен е и начина по който се приготвя рибата, трябва да съдържа колкото може по-малко масло. Най-добре е рибата да се приготвя на пара или да се пече на фурна.
Мазната риба е полезна за нашето здраве, защото спомагат за укрепване на кръвоносните съдове и така намаляват риска от инфаркт и инсулт.
Делението на рибата на „мазна“ и на „чисти“ – това са основните видове риба, които може да се намерят в нашите магазини:
Чисти риби са – хек, треска, мерлуза, тилапия, риба тон, пангасиус, камбала, филе от акула и др.
Мазни риби са – сьомга, скумрия, пъстърва, херинга, сьомгова пъстърва, сардина, аншоа, ципура, лаврак
Чистите риби съдържат много малко мазнини, които ги правят незаменими когато искаме да ограничим калориите или да отслабнем и търсим вариант на „пилешко филе със зелена салата“
Мазните риби съдържат почти толкова белтъчини, колкото и „чистата“ риба, но съдържат и мазнини, които се оказват и тяхното предимство, защото това са основно полиненаситени мастни киселини като омега 3 и незаменимите Ейкозапентанова киселина (ЕПК / EPA) и Докозахексанова киселина (ДХК / DHA)
Не трябва да се забравя за другите продукти, които може да се намерят на пазара, а да се следват принципите на балансирано и сезонно хранене. През лятото трябва да се радваме и да включваме в менюто си изобилието от пресни плодове и зеленчуци, защото тогава те са богати на витамини и микроелементи. През зимата, особено, ако сме изключили или ограничили месото – рибата е вкусна и полезна храна, която може да присъства и по-често на трапезата ни. Само балансираното хранене, отсъствието на вредни навици и редовната физическа активност могат да ни осигурят продължителност на живота и липсата на много заболявания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории