Преломък
Добави към моето меню
Преломък
Рецепта споделена от Veselina Mikova
Преломък е плоска питка с яйце и сирене
Продукти
За тестото:
брашно до меко еластично тесто, около 800 г
300 мл хладка вода
1/2 кубче мая (може и малко по-малко), 20 г
1 ч.л захар
1 щипка сол
1 ч.л. оцет
1 с.л олио.
За плънката:
200 г бяло саламурено сирене
2-3 яйца
Начин на приготвяне:
• Маята се разтваря във водата заедно със захарта, добавя се мазнината и оцета. Солта се добавя в пресятото брашно и се замесва тесто.
• Тестото се поставя върху набрашнена повърхност посипва се с брашно и се покрива с кърпа (баба ми никога не го е слагала в намазнена купа и не го е завивала със стреч фолио)
• Втасва около 30мин. (втасването зависи от температурата в помещението) Проверява се с пръсти, щом го натиснете и тестото се върне обратно е готово.
• Втасалото тесто се премества в набрашнена тава (аз използвам тавата на фурната) и с ръце се притиска леко, за да се получи плоска питка.
• Цялата питка се намазва с натрошеното сирене и яйцата, на места отгоре се слагат тук-там няколко капки олио (може олиото да се сложи директно в плънката)
• Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
“Магията на българските народни традиции и култура” е събор на младежи от различни европейски страни. Едно от нещата с които се запознават, като част от културата на ловешкия регион е приготвянето на Преломък