Овесените ядки са полезни
Добави към моето меню
Овесените ядки наистина са полезни
Неслучайно са препоръчвана закуска за началото на деня
Овесената каша – вкусна и насищаща закуска
Овесената каша е полезна и вкусна закуска – тук спор няма. Но трябва да е домашно приготвена за да е полезна. Какво ви е необходимо – овесени ядки, сушени плодове, свежи плодове според сезона, ядки, семена – ленено, сусам, слънчогледови и тиквени семки. Може да добавите лъжичка мед, тахан, кълнове, кисело мляко.
Един от любимите ми варианти е лъжичка сусамов тахан, лъжичка мед, кисело мляко – може да се добавят според сезона и продуктите семена, плодове, а ако се добавят 2-3 с.л. овесен ядки се получава засищаща и вкусна закуска. Едно от предимствата на закуската с овесени ядки е, че се приготвя бързо. Това е и един от продуктите, които ви препоръчваме да си вземете, ако планирате преход в планината – лека е и засища.
Рецепта за домашно приготвено мюсли
Овесените ядки са полезни
От овесени ядки може да се приготви овесено мляко, мюсли за закуска, различни сладкиши и домашни бисквити.Овесът съдържа важни за здравето компоненти: до 60% скорбяла, 5-8% мазнини, 10-18% белтъчини, аминокиселини, ефирни масла, витамини от група В, каротин, витамин К, калий, магнезий, фосфор, желязо, хром, никел, йод и други. Овесените ядки са богати на цинк, както и на вещества, които влияят благотворно на работата на белите дробове и черния дроб. 100 грама овесени ядки покриват тридневната норма на витамин В1 и 50% от дневната норма на витамин В2.
Поради всички тези факти много диетолози препоръчват денят да започва именно с овесени ядки – те нормализират съсирването на кръвта, прочистват червата, контролират усвояването на мазнините.
Учени от университета в Луизиана препоръчват по-често закуската да е овесена каша. За разлика от други подобни фабрични закуски, овесената каша е богата на бавни въглехидрати и засища по-добре до организма, като по този начин може да не изпитаме чувство за глад по-дълго време.
В проведения експеримент група доброволци,като половината получавали овесена каша, а другите зърнена закуска с прясно мляко. Калоричността на двата варианта закуска била еднаква – 363 калории. След 4 часа, по обедно време, на доброволците било позволено да ядат каквото си изберат – изборът бил между сандвичи с пуешко месо, телешко, още видове месо, зеленчуци, напитки с различна калоричност, сладкиши и картофи. Общата калоричност на храната за деня била средно 2800 калории.
Групата доброволци, които на закуска избирали овесена каша на обед се нахранвали по-бързо.
Според учените обяснението е в това, че овесената каша е богата на бета глюкан, които ускоряват процеса на насищане на организма.