Последни Рецепти
Последни Статии

Овесените ядки са полезни

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Овесените ядки наистина са полезни
Неслучайно са препоръчвана закуска за началото на деня

musli domashno 1
Овесената каша – вкусна и насищаща закуска

Овесената каша е полезна и вкусна закуска – тук спор няма. Но трябва да е домашно приготвена за да е полезна. Какво ви е необходимо – овесени ядки, сушени плодове, свежи плодове според сезона, ядки, семена – ленено, сусам, слънчогледови и тиквени семки. Може да добавите лъжичка мед, тахан, кълнове, кисело мляко.
Един от любимите ми варианти е лъжичка сусамов тахан, лъжичка мед, кисело мляко – може да се добавят според сезона и продуктите семена, плодове, а ако се добавят 2-3 с.л. овесен ядки се получава засищаща и вкусна закуска. Едно от предимствата на закуската с овесени ядки е, че се приготвя бързо. Това е и един от продуктите, които ви препоръчваме да си вземете, ако планирате преход в планината – лека е и засища.

musli domashno
Рецепта за домашно приготвено мюсли

Овесените ядки са полезни
От овесени ядки може да се приготви овесено мляко, мюсли за закуска, различни сладкиши и домашни бисквити.Овесът съдържа важни за здравето компоненти: до 60% скорбяла, 5-8% мазнини, 10-18% белтъчини, аминокиселини, ефирни масла, витамини от група В, каротин, витамин К, калий, магнезий, фосфор, желязо, хром, никел, йод и други. Овесените ядки са богати на цинк, както и на вещества, които влияят благотворно на работата на белите дробове и черния дроб. 100 грама овесени ядки покриват тридневната норма на витамин В1 и 50% от дневната норма на витамин В2.
Поради всички тези факти много диетолози препоръчват денят да започва именно с овесени ядки – те нормализират съсирването на кръвта, прочистват червата, контролират усвояването на мазнините.

Учени от университета в Луизиана препоръчват по-често закуската да е овесена каша. За разлика от други подобни фабрични закуски, овесената каша е богата на бавни въглехидрати и засища по-добре до организма, като по този начин може да не изпитаме чувство за глад по-дълго време.
В проведения експеримент група доброволци,като половината получавали овесена каша, а другите зърнена закуска с прясно мляко. Калоричността на двата варианта закуска била еднаква – 363 калории. След 4 часа, по обедно време, на доброволците било позволено да ядат каквото си изберат – изборът бил между сандвичи с пуешко месо, телешко, още видове месо, зеленчуци, напитки с различна калоричност, сладкиши и картофи. Общата калоричност на храната за деня била средно 2800 калории.
Групата доброволци, които на закуска избирали овесена каша на обед се нахранвали по-бързо.
Според учените обяснението е в това, че овесената каша е богата на бета глюкан, които ускоряват процеса на насищане на организма.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории