Последни Рецепти
Последни Статии

Колко яйца да ядем

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

В нещо необходимо, което ни се случва по няколко пъти на ден, каквато е храненето има модни течения и спорни теми. Като:
Колко яйца на ден? или на седмица да ядем.

Всеизвестно е, че всичко което е с мярка е полезно. Яйцата са полезни!
Те са сред най-питателните храни в човешката диета. Те са евтин източник на качествен, биоусвоим протеин, на витамини В и D, както и на полезните минерали селен, цинк, желязо и мед.

Но
В жълтъка на едно яйце се съдържат средно 185 милиграма холестерин и затова две яйца дневно са предел, отвъд който не трябва да се преминава.
При прием на 300 милиграма холестерин дневно рискът от сърдечно-съдови заболявания (исхемична болест, инсулт, сърдечна недостатъчност) нараства със 17 %, а рискът от преждевременна смърт – с 18 на сто.
egg pix 2

На човешкия метаболизъм е необходим холестерол (добър и лош холестерол? каква е разликата) за множество синтетични и регулаторни реакции, а в ролята си на структурна молекула, холестерола участва в изглаждането на почти всички клетъчни мембрани в тялото. Той се използва и за производството на хормони като тестостерон, естроген и кортизол.
Холестеролът е толкова важен за тялото, че се произвежда и от черния дроб. Когато не се приема достатъчно с храната, продукцията му нараства, а когато се поема в по-големи количества, черният дроб започва да произвежда по-малко. Чрез този компенсаторен механизъм, нивата на холестерол в кръвта се променят слабо при нормални условия, независимо от хранителния режи

egg oleg
Протеинова закуска за двама – бърза и вкусна

Яйцето е еталон за съдържание на белтък, съдържа всички пълноценни аминокиселини.
Но съдържа и холестерол, който в по-високи дози може да бъде вреден за нашето здраве.

Колко яйца да ядем без да си вредим?
Преди повече от 10-15 години са приемали за факт, че не трябва да се прекалява с яйцата, защото едно яйце съдържа повече от половината от дневната ни дажба холестерола. Затова имаше и препоръки по отношение консумацията на яйца.

Разпространените препоръки за правилно хранене ограничават приема на яйца до 2-6 на седмица.
Или едно яйце на ден.
При физическа активност (спазване на правила като 10 000 крачки на ден, при калориен баланс) може да консумират по 2 яйца на ден, но не всеки ден.

Проучване публикувано в Metabolism (2013, брой 62) и сходно изследване от журнала на Британското химично общество Food & Function (2013, брой 4) разкриват, че консумацията на 3 яйца на ден има следните ефекти: повишаване на нивата на високоплътностния „добър“ холестерол, слабо понижаване на кръвните нива на триглицериди и значително повишаване в нивата на антиоксиданти като лутеин и зеаксантин.
Според изследвания приемът на 3 яйца дневно е безопасен за хора в добро общо здравословно състояние.

Ново американско изследване публикувано през 2019 г. казва, че не трябва да прекаляваме с яйцата, защото можем да увредим сърцето си. Повече от три яйца седмично можели да бъдат вредни.

Това колко яйца можем да изядем зависи от това какви други храни консумираме, както и от физическата ни активност. При занижена физическа активност повече от 3-4 яйца седмично не са позволени. При ежедневно спортуване може да си позволи човек по едно яйце дневно, заяви пред БНТ д-р Росица Попова, специалист по хранене и диететика.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории