Последни Рецепти
Последни Статии

Кое олио за какво се използва

Добавено в Готварски техники, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

В супермаркета сте. Пред очите ви се е опънала редица от шишета с олио: слънчогледово, от гроздови семена, оризово, царевично, зехтин. Диапазона от цени е голям. И изборът е голям! И начинът по който е приготвено е различен? Какво да изберете?

Да видим каква е разликата между Студено пресовано олио и Рафинирано олио?

Не всяко олио е подходящо за всичко
Освен от растението, от което е извлечено, вкусът и качествата зависят и от начина му на производство. А двата основни са студено пресоване и рафиниране.

Как да изберем мазнина за готвенеolive-oil pix

– Студено пресовано олио
Ако семената или плодът на едно растение се пресоват без допълнително загряване, резултатът е студено пресовано олио. Предимството му е високото качество: вкусовите вещества, витамините и полезните ненаситени мазнини се запазват. То има естествен аромат. Ако желаете да предадете на салатата си конкретен вкус, най-добрият избор е студено пресованото олио.

Недостатъкът му е ниска стабилност при висока температура. При загряване то губи толкова ценните си съставки. Когато започне да дими в тигана, могат да се появят дори вредни субстанции. Затова избягвайте това ароматно олио при печене и пържене.
Освен за салати, може да го добавяте към вече сготвени ястия, но след като изстинат, най-добре – както и при салатите, непосредствено преди консумация.

Навикът, който си създадохме у дома е да се готви почти без мазнина, а при поднасяне на супа, дип или постна яхния да се добави лъжичка качествен зехтин.

– Топлото пресоване и екстракцията с разтворители
Така се осигурява по-голям “добив” от растението, но след това полученото олио трябва да бъде рафинирано, т.е. изчистено от нежеланите вещества.
Това унищожава витамините, ненаситените мазнини и аромата и такова олио е почти без вкус. Това може да е практично, когато желаете олиото да не влияе на вкуса на ястието.
И още едно предимство: рафинираното олио може да бъде подложено на висока температура, без да загуби от качеството си. Затова е по-доброто за пържене и печене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории