Мате
Добави към моето меню
Вероятно и вие не веднъж сте срещали името мате? Може би знаете, че така се нарича напитка на южноамериканските индианци. Нарича се “парагвайски чай”. “йезуитски чай”
В Южна Америка чаят се консумира от куха кратунка през специална метална сламка. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат, като напитката се пие с помощта на сламката, завършваща в долния си край с цедка. Да се пие така мате може да се види и на някое еко-био изложение. Може да си купим мате
Какво е Йерба Мате?
Йерба Мате (Ilex paraguariensis, Aquifoliaceae, yerba mate) e вечно зелено дърво, характерно за субтропичните гори на Южна Америка. Расте в Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Листата и меките клонки на Мате се използват за направата на подобни на чай напитки с умерено съдържание на кофеин, които местните използват като тонизиращо ума и тялото средство, а също и за да подобряване на лениво храносмилане.
Има два вида мате – зелено („taragin“) и печено („mate real“). Печеното мате се приготвя от цели листа, дръжки, цветове и младите връхчета на клонките, които се въртят в барабан над огън. За зеленото мате се използват само листата, които се оставят да ферментират около месец на температура от 50-60 °C.
Йерба Мате съдържа кофеин, в зависимост от това колко e суха сместа, може да съдържа малко повече кофеин, отколкото в черния чай и по-малко в сравнение с чаша кафе, теобромин (съдържа се също в какаото), дъбилни вещества и витамини от група B. Кофеинът в състава й е свързан с танин и се усвоява от организма постепенно.
Освен кофеин, в състава на екстракта от Мате се съдържат цял коктейл от ксантини, който според проучванията работи по различен начин върху тялото в сравнение с чай или кафето. Тонизиращият ефект на Мате е подобен на този на кафето, но въздействието му е по-скоро върху мускулната тъкан, отколкото върху централната нервна система. След прием на Мате се наблюдава тонизиране на сърцето и скелетните мускули и релаксиране на гладките такива (вкл. гладко-мускулните влакна в кръвоносните съдове).
Чай от Йерба Мате е равностойна алтернатива на зеления чай, а ценителите му придават и същите здравословни свойства. Мате екстрактът съдържа антиоксидантни полифеноли.
Ползи от чай мате:< ?strong>
– Тонизиращ ефект над тялото и ума, благодарение на съдържанието на кофеин.
– Ускорява храносмилането. В следствие на увеличена активност на червата и повишено отделяне на стомашно-чревни флуиди.
– Успокояващ ефект. Изследвания доказват възможностите на екстрактът от Йерба Мате да блокира моноамин оксидазата (МАО).
Как се приготвя чай мате?
Традиционно се използва доза от 1 ч.л (до 10 г) суха билка за чаша чай (200 мл) от Йерба Мате. Запарва се около 5 мин. На ден до две до три купи чай за деня.
При прием на сух стандартизиран екстракт под формата на хранителна добавка, следвайте указанията на етикета.