Последни Рецепти
Последни Статии

Мате

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Вероятно и вие не веднъж сте срещали името мате? Може би знаете, че така се нарича напитка на южноамериканските индианци. Нарича се “парагвайски чай”. “йезуитски чай”
В Южна Америка чаят се консумира от куха кратунка през специална метална сламка. Листата остават в съда през цялото време, без да се прецеждат, като напитката се пие с помощта на сламката, завършваща в долния си край с цедка. Да се пие така мате може да се види и на някое еко-био изложение. Може да си купим мате

Какво е Йерба Мате?
Йерба Мате (Ilex paraguariensis, Aquifoliaceae, yerba mate) e вечно зелено дърво, характерно за субтропичните гори на Южна Америка. Расте в Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Листата и меките клонки на Мате се използват за направата на подобни на чай напитки с умерено съдържание на кофеин, които местните използват като тонизиращо ума и тялото средство, а също и за да подобряване на лениво храносмилане.

yerba-mate pix

Има два вида мате – зелено („taragin“) и печено („mate real“). Печеното мате се приготвя от цели листа, дръжки, цветове и младите връхчета на клонките, които се въртят в барабан над огън. За зеленото мате се използват само листата, които се оставят да ферментират около месец на температура от 50-60 °C.

Йерба Мате съдържа кофеин, в зависимост от това колко e суха сместа, може да съдържа малко повече кофеин, отколкото в черния чай и по-малко в сравнение с чаша кафе, теобромин (съдържа се също в какаото), дъбилни вещества и витамини от група B. Кофеинът в състава й е свързан с танин и се усвоява от организма постепенно.
Освен кофеин, в състава на екстракта от Мате се съдържат цял коктейл от ксантини, който според проучванията работи по различен начин върху тялото в сравнение с чай или кафето. Тонизиращият ефект на Мате е подобен на този на кафето, но въздействието му е по-скоро върху мускулната тъкан, отколкото върху централната нервна система. След прием на Мате се наблюдава тонизиране на сърцето и скелетните мускули и релаксиране на гладките такива (вкл. гладко-мускулните влакна в кръвоносните съдове).

Чай от Йерба Мате е равностойна алтернатива на зеления чай, а ценителите му придават и същите здравословни свойства. Мате екстрактът съдържа антиоксидантни полифеноли.

yerba-mate pix 1

Ползи от чай мате:< ?strong>
– Тонизиращ ефект над тялото и ума, благодарение на съдържанието на кофеин.
Ускорява храносмилането. В следствие на увеличена активност на червата и повишено отделяне на стомашно-чревни флуиди.
Успокояващ ефект. Изследвания доказват възможностите на екстрактът от Йерба Мате да блокира моноамин оксидазата (МАО).

Как се приготвя чай мате?
Традиционно се използва доза от 1 ч.л (до 10 г) суха билка за чаша чай (200 мл) от Йерба Мате. Запарва се около 5 мин. На ден до две до три купи чай за деня.
При прием на сух стандартизиран екстракт под формата на хранителна добавка, следвайте указанията на етикета.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории