Последни Рецепти
Последни Статии

Консервираните зеленчуци са полезни

Добавено в Здравословно хранене, Зеленчуци

Добави към моето меню

Колко полезни са консервираните плодове и зеленчуци? Полезни са! Домати, зелен боб, спанак… запазват витамини и нутриенти

Вие приготвяте ли през лятото и есента различни консерви със зеленчуци, подреждате ли ги в мазата за да има през зимата с какво и как да приготвяте разнообразни и вкусни рецепти.
Да имаш консервирани зеленчуци, брани през лятото в градината е нещо, което не е отживелица, а е разумно и полезно. Слагате ли бидон поне с няколко кисели зелки? Ако смятате, че пресните зеленчуци и плодове съдържат повече полезни вещества от консервираните или от замразените, не е така. Добре зареденото мезе за зимата е истинско съкровище, което ни прави по-здрави в студените дни, осигурява по-разнообразно хранене и спестява пари.

Ако нямате възможност да имате ваша градина и да отглеждате плодове и зеленчуци, които да консумирате, докато са още свежи, то може да изберете и да купите такава. А когато количеството е по-голямо може да замразите или да консервирате плодове и зеленчуци. Те могат да бъдат толкова полезни, колкото и пресните, а в някои случаи дори и повече.
Учените обясняват, че идеята, че ако плодовете и зеленчуците не са пресни, те не могат да осигурят нужните хранителни вещества, е масова. Експертите апелират хората да консумират по-големи количества плодове и зеленчуци, независимо дали те са пресни, замразени или консервирани. Разбира се, важно е как са консервирани и как са съхранявани.

– Консервираните домати съдържат повече ликопен от пресните.
Ликопенът е каротеноид, който се намира в доматите и за който се смята, че предпазва от сърдечносъдови заболявания и дори от някои видове рак. Оказва се, че пресните домати съдържат по-малко от картеноида, в сравнение с консервираните. Според проучване доматеното пюре съдържа повече от шест пъти повече ликопен, в сравнение с пресните домати.
guvech-konsreva-1
гювеч-консерва – домати, чушки, патладжан, бамя, магданоз

Витамин С. Проучване от края на 1990 г. предполага, че пресните зеленчуци като зелен боб и спанак губят около 75% от съдържанието си на витамин C, когато биват съхранявани в хладилник в продължение на една седмица. Според учените тези зеленчуци биха били по-полезни, когато са замразени или консервирани, в сравнение с пресния им вид, съхраняван със седмици в хладилник.
Обяснението – някои хранителни вещества като витамин C са много чувствителни към излагане на въздух.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории