Усукана питка за Бабинден
Добави към моето меню
Каква е празник без вкусна питка в средата на празничната трапеза. Получава се хрупкава отвън, мека, като памук отвътре, с невероятен вкус питка на конци.
Рецепта и снимки Валентина Кисьова, по идея на Таня Проданова, невероятен човек и кулинар.
Усукана питка за Бабинден
Продукти
250 мл прясно мляко,
1 с л суха мая /10г/,
1 с л сол,
1 ч л захар,
4 с л олио,
3 с л кисело мляко
1 яйце и 2 белтъка /жълтъците за намазване/
около 700-750г брашно
100 г свинска мас
300 г сирене
Начин на приготвяне
• От топлото прясно мляко, кисело мляко сол, захар, мая и брашно се замесва тесто, като олиото се добавя накрая при доомесваненето. Може да се замеси и в хлебопекарна
• Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• При оформянето са необходими свинска мас (може да се замени с краве масло) и около 300 г натрошено сирене.
• Тестото се разделя на 6 топчета. Всяко топче се разточва върху набрашнен плот и леко издърпва с ръце /меко е и лесно се дърпа/ с големината на тавата.
• Всеки лист с намазва с мас и масло и поръсва със сирене /без последния/.
• Налагат се разточените листи едно върху друго. С остър нож се нарязва на 6 ленти и всяка се усуква и слага в тавата
• Питката втаса още около 30мин, намазва се с разбитите жълтъците и малко Питката се пече 180 градуса до готовност, около 45 мин