Последни Рецепти
Последни Статии

Усукана питка за Бабинден

Добавено в Наши гости, Хляб, питки

Добави към моето меню

Каква е празник без вкусна питка в средата на празничната трапеза. Получава се хрупкава отвън, мека, като памук отвътре, с невероятен вкус питка на конци.

usukana-pitka-1
Рецепта и снимки Валентина Кисьова, по идея на Таня Проданова, невероятен човек и кулинар.

Усукана питка за Бабинден
Продукти

250 мл прясно мляко,
1 с л суха мая /10г/,
1 с л сол,
1 ч л захар,
4 с л олио,
3 с л кисело мляко
1 яйце и 2 белтъка /жълтъците за намазване/
около 700-750г брашно

100 г свинска мас
300 г сирене

usukana-pitka-2

Начин на приготвяне
• От топлото прясно мляко, кисело мляко сол, захар, мая и брашно се замесва тесто, като олиото се добавя накрая при доомесваненето. Може да се замеси и в хлебопекарна
• Тестото се оставя да втаса до удвояване на обема
• При оформянето са необходими свинска мас (може да се замени с краве масло) и около 300 г натрошено сирене.
• Тестото се разделя на 6 топчета. Всяко топче се разточва върху набрашнен плот и леко издърпва с ръце /меко е и лесно се дърпа/ с големината на тавата.
• Всеки лист с намазва с мас и масло и поръсва със сирене /без последния/.
• Налагат се разточените листи едно върху друго. С остър нож се нарязва на 6 ленти и всяка се усуква и слага в тавата
• Питката втаса още около 30мин, намазва се с разбитите жълтъците и малко Питката се пече 180 градуса до готовност, около 45 мин

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории