Последни Рецепти
Последни Статии

св. Константин и Елена

Добавено в Празници

Добави към моето меню

св. Константин и Елена 21 май

Православната църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена на 21 май

Честит имен ден на Константин, Костадин, Костадинa, Динкo, Елена, Еленкo, Елен, Ели, Елица, и Койчо

Православната църква почита днес Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена.

konstasntin_elena

През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Според народните вярвания на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

Това е денят на игрите върху огън – нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция.
nestinarka

Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена – със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата. На мегданите предварително е приготвена голяма клада от няколко товара дърва. Вечерта те се запалват, а всички се събират около кладата и слушат ритъма на ритуалния тъпан, по-късно – и хороводните мелодии, предназначени за обреда. Когато огънят стихне, останалата жарава – живите още въглени, се разстилат в кръг. Около тях се извиват хората, а начело се носят иконите на Свети Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Те са като в транс. Вярва се, че иконата на светеца, която държат, ги запазва от огъня. В това състояние нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци. Трансът и ритуалният им танц траят няколко минути. След нестинарските игри всички се събират на общата трапеза с приготвения курбан.

за нестинарите:
Поверието гласи, че огънят, който се пали гони зли духове, болести и нещастие, пречиства и опрощава греховете на присъстващите на ритуала, като ги прави по-силни и по-спокойни.

Нестинарите пренасят на ръце през жаравата болни,за да се излекуват, деца и млади за
дълголетие.

Нестинарството е СЪДБА!
Нестинарите вярват, че съдбата сама намира избрания и достоен човек да бъде настинарка! да може да ходи по огън.
“За да можеш да танцуваш върху жаравата, трябва да го искаш, за да играеш и да не се изгориш трябва да те изберат и закрилят Св.Константин и Св. Елена. Когато усетиш, че музиката те обзема, тъпана отмерва пулса на сърцето ти, усетиш, че политаш и тялото ти отмалява, и всичко около тебе изчезне, ти няма и да разбереш кога си започнал да танцуваш омагьосан своя древен и мистериозен танц върху искрящите въглени.”

нестинари

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории