Домашно кьополу
Добави към моето меню
Домашно кьополу
няма нищо по-вкусно приготвено от домашно кьополу. Традиционна рецепта в българската национална кухня. За него са необходими само желание и малко време за да се изпекат чушките и патладжана и е толкова вкусно
1 кг чушки, червени
1 кг патладжани
2-3 домата, около 1/2 кг
връзка магданоз
3-4 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
* Чушките и патладжаните се изпичат в чушкопек – специален уред за печене. Може да се изпекат и във фурната, като е необходимо патладжаните да се прободат на няколко места с вилица;
* Изпечените чушки и патладжани се обелват и се нарязват в голяма купа;
* Доматите се настъргват на едро ренде и се прибавят в купата при изпечените зеленчуци. Прибавят се и склидки чесън, нарязани на ситно;
* С миксер се разбиват докато станат на гъста каша;
* Овкусяват се със зехтин, оцет и сол на вкус. Украсява се с нарязан на ситно магданоз.
Поднася се като салата или гарнитура към печено месо.
Аз кьопоолу приготвям по следния начин:
Изпичам патладжана и пиперките. оставям ги да се задушат, обелвам и нарязвам на ситно.
Изварявам домати, като прибавям малко захар и сол, а по-късно и олио. След това добавям и изпечените, обелени и нарязани зеленчуци с няколко скалидки чесън. Получава се невероятно. това е по метода на лютеницата! Да ви е вкусно:)
Чувала съм, че някои приготвят кьопоолото в суров вид /без запържване на патладжаните и чушките/, което за мен честно казано не звучи никак вкусно. Както се казва – всичко хубаво е или вредно или забранено:( Но, аз съм на принципа, че е гадно да умреш здрав:)!
vkusotii