Есенна приказка за копривата
Добави към моето меню
Копривена супа
Коприва през есента? Да! Оказа се, че в началото на октомври има млади връхчета. Една разходка с кучето в гората и се оказах с торбичка връхчета. Внимавайте пари, повече отколкото през пролетта. Веднага след това я сложих в купа я сложих в купа и залях с гореща вода за да се бланшира и я нарязах на ситно. От копривата приготвих Супа и баница на тиган
Копривена супа с есенен вкус
200 г коприва
2 чушки, зелена и червена
1 к.ч. ориз (50 г) в случая кафяв
1 морков
1 с.л. олио
5-6 стръка магданоз
1 скилидка чесън
Начин на приготвяне
• В тенджера се загрява олио и се добавят ситно нарязания лук, скилидка чесън и морковите. Разбърква се докато станат златисти и се добавя ориза, след което се налива 1 л вода
• След като ориза е почти готов се добавя копривата, предварително бланширана и нарязана на ситно и нарязаните чушки
• Супата е готова след около 5 мин и се поръсва с магданоз. Може да се поднесе с настъргано сирене
Баница на тиган с коприва
Рецептата за тази баница е позната и приготвяна многократно, става бързо и вкусно
Продукти:
200 г кори за баница
200 г извара
100 г краве сирене
2 яйца
200 г коприва, бланширана и нарязана на ситно
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
• Плънката се приготвя като яйцата се разбиват. Към тях се добавя натрошеното сирене, извара и коприва
• Тиган се намазва с мазнина и се слагат 2 кори на кръст да покриват дъното и да висят отстрани, защото след това с тях се прихлупи баницата
• Слагат се още 2 кори и се поръсва от сместа, кори, смес, докато свършат корите. Отгоре се прихлупва с оставените висящи краища.
• Пече се на котлон, като отгоре се слага капак. Обръща се 2-3 пъти за да се опече равномерно. Обръщането може да го правите като при палачинки или като си помагате с чиния и лъжица (като при омлет както се обръща)