Джуркана коприва
Добави към моето меню
Джуркана коприва
рецепта, която знам от баба си. Та нали старите хора са казали “да се хванем за зелено” Рецептите с коприва са много вкусни и много полезни.
500 гр коприва
4 с.л. брашно
1 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
200 гр сирене
черен пипер и сол на вкус
1/4 връзка магданоз
* Копривата се преглежда стрък по стрък за треви и други и се измива със студена вода.
* Слага се в тенджера и се залива с вода, колкото да я покрие и се бланшира, тогава вече няма да пари.
* Слага се в блендер и се смила на пулс.
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се добавя брашното и червения пипер, като се бърка енергично само в една посока с дървена лопатка.
* Прибавя се копривата и се разрежда до желаната гъстота с част от водата в която е бланширана копривата. Вари се на тих огън около 10 минути.
* Добавя се натрошеното сирене и разбитото яйце и се разбърква около 5 минути още.
* Сервира се в купички, поръсена с нарязан на ситно магданоз и топла питка.
За любителите на силните вкусове – можете да добавите 1 люто чушле.
Kопривата можем да си я наберем, когато сме на разходка или да си я купим от пазара. Тя си расте по слънчевите места и събира силата на пролетното слънце. Достатъчно да се престрашим да я наберем било то с ръкaвица или ръка, увита в найлонова торбичка.