Последни Рецепти
Последни Статии

Джуркана коприва

Добавено в Българска кухня, вегетарианска кухня, Ястия без месо

Добави към моето меню

Джуркана коприва
рецепта, която знам от баба си. Та нали старите хора са казали “да се хванем за зелено” Рецептите с коприва са много вкусни и много полезни.

500 гр коприва
4 с.л. брашно
1 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
200 гр сирене
черен пипер и сол на вкус
1/4 връзка магданоз

* Копривата се преглежда стрък по стрък за треви и други и се измива със студена вода.
* Слага се в тенджера и се залива с вода, колкото да я покрие и се бланшира, тогава вече няма да пари.
* Слага се в блендер и се смила на пулс.
* В дълбок тиган уок се загрява мазнината и се добавя брашното и червения пипер, като се бърка енергично само в една посока с дървена лопатка.
* Прибавя се копривата и се разрежда до желаната гъстота с част от водата в която е бланширана копривата. Вари се на тих огън около 10 минути.
* Добавя се натрошеното сирене и разбитото яйце и се разбърква около 5 минути още.
* Сервира се в купички, поръсена с нарязан на ситно магданоз и топла питка.

За любителите на силните вкусове – можете да добавите 1 люто чушле.

Kопривата можем да си я наберем, когато сме на разходка или да си я купим от пазара. Тя си расте по слънчевите места и събира силата на пролетното слънце. Достатъчно да се престрашим да я наберем било то с ръкaвица или ръка, увита в найлонова торбичка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории