Магданозени кюфтета
Добави към моето меню
Магданозени кюфтенца
рецепта за вкусни кюфтенца от магданоз. рецептата е проверена и правена неведнъж като вкусно мезе в сезона на магданоза, т.е. когато на пазара има оферта – 3 връзки магданоз за 50 ст. тогава е сезона и на “мъжката салата” табуле
1/2 кг картофи
3 връзки магданоз
1 ч.ч. орехи
2-3 яйца
4 – 5 с.л. галета или царевично брашно
черен пипер на вкус
олио за пържене
За соса:
1 кофичка кисело мялко
1 връзка копър
5-6 скилидки чесън или 5 стръка зелен чесън
* Картофите се сваряват и се приготвят на пюре.
* В голяма купа към картофеното пюре се добавя магданоза, нарязан на ситно и 1 яйце, счуканите на ситно орехи. Сместа се овкусява с черен пипер (и сол) на вкус.
* Подготвят се като кюфтенца, които се потапят в галетата (царевичното брашно) и се слагат за 30 минути във фризера. Това е трик с който кюфетнцата след това при пърженето ще поемат по-малко мазнина.
* Като се извадят от фризера се панират в разбитите яйца и галета и се пържат.
* Соса се приготвя като се смесят в купата на блендера киселото мляко и нарязания на ситно зелен чесън или счукани скилидки чесън и накълцания на ситно копър.
Сервирайте магданозените кюфтенца със салата по ваш вкус и поднесете соса в сосиера.
Има вариант на тази рецепта и без картофеното пюре в сместа, но тази рецепта е много по-удачна, когато тези кюфтенца се приготвят за основно ястие у дома.