Гювечета с пролетни картофи
Добави към моето меню
Гювечета с пролетни картофи
рецепта с пресни картофки, която можете да поднесете като основно ястие. предимството е, че е пролетна рецепта, която се приготвя много лесно и бързо и е толкова вкусна
1 кг. пресени малки картофи
4 с.л. зехтин
200 мл прясно мляко
4 яйца
200 гр. сирене (може 100 гр. сирене и 100 гр извара)
100 г. кашкавал
4 стръка пресен лук
4 стръка зелен чесън
1/4 връзка копър
черен пипер на вкус
* Пресните картофки се слагат в кутия с капак с 2 с.л. сол и 1 чаша вода и хубаво се разклащат. След това се измиват с четка и вода, ако има наранени картофки се почистват, но не се белят, може само леко да се отстранят люспичките.
* Картофките се разпределят в гювечетата и се поливат със зехтина и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 30 мин.
* Прясното мляко се смесва с настърганото на едро ренде сирене, половината от нарязания на малки кубчета кашкавал, нарязания на ситно зелен лук и чесън.
* Гювечетата се заливат с разпределната смес и се разбърква, а отгоре се счупва по едно яйце.
* Когато гювечетата се запекат се посипват с настъргания кашквал и се запичат за 2 минутки на грил функциата на фурната.
* Поднасят се поръсени с нарязания на ситно копър и зелена салата.