Последни Рецепти
Последни Статии

Полезният копър

Добавено в Подправки

Добави към моето меню

Копър

Копърът е добре позната и употребявана подправка у нас. Използват се връхните части на стъблата и плодовете му, малките семенца на копър са много ароматни и дори се приготвя чай с тях или влизат в някои комбинации за чай.
Съдържа до 1% етерично масло, което им придава характерен мирис и особен вкус – хем сладък, хем парлив. В надземните части на копъра има също горчиви вещества и доста витамин С, също витамин D и провитамин А.

kopyr

Копърът гони газовете от храносмилателната система на човека. В умерени количества не дразни лигавицата на стомаха и червата. Но при остро възпаление на тези органи не е разумно да се използва копър, защото той увеличава киселинността в храносмилателната система.
Плодовете и надземната му част усилват секрецията от млечните жлези, слабо разширяват кръвоносните съдове, премахват спазмите, увеличават отделянето на урина. Тези ефекти са най-осезаеми при консумация на пресен копър.

С копър се подправят салати, сосове, таратор, сирена. Копърът е идеална подправка също за зеленчукови сокове и ястия от риба.

Българската народна медицина използва зелените части на растението, плодовете и етеричното му масло като средство за усилване на апетита. Препоръчва се при заболявания на бъбреците и жлъчката.
Рецептата е 3 с.л. ситно нарязан копър се разбърква в кофичка кисело мляко. Разделят се на три части, които се консумират 15-20 мин преди хранене.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории