Козуначени гевречета
Добави към моето меню
Козуначени гевречета
Рецепта споделена от Ivelina Petrova
Продукти
350 мл прясно мляко
1 кубче мая (42 г)
125 г разтопено краве масло
150 г захар
1 щипка сол
200 г заквасена сметана
900 г пресято брашно
100 г стафиди (накиснати в ликьор или ром)
2 опаковки локум по 140 г
За намазване
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
Кристална захар за поръсване
Начин на приготвяне
• Стафидите се накисват в ликьор по ваш избор
• Млякото се затопля . маята се разтваря с няколко с.л.от млякото, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно да шупне
• Пресятото брашно се смесва с топлото мляко, шупналата мая, заквасената сметана и се замесва тесто, като се прибавя и разтопеното масло
• Постепенно се замесва леко лепкаво тесто, ако е необходимо добавете още малко брашно. Оставете да втаса до удвояване на обема
• След като тестото втаса към него се добавят отцедените стафиди и нарязания на малки кубчета локум
• Разделя се на две големи топки, всяка която се оформя на фитил и се режи на 12 части. Ако тестото ви лепне си намажете ръцете с олио.
• Всяка част се разточва на фитил. От два фитила се плете плитка и се оформя геврече
• Оставят се да втасат втори път
• Намазват се с разбит жълтък и прясно мляко. Отгоре се поръсват със захар
• Пекат се на средна фурна, на 180 градуса, около 20 мин, след което фурната се намаля и се пекат до готовност
• Получават се красиви и вкусни козуначени гевречета, които се поднасят с великденско яйце – може да е вашия бияч или керамично яйце на Arek Bg с празнично пожелание.
Весел празник
На снимката красивите яйца с цветни мотиви са керамични