Тиквички с ориз и зелен лук на фурна
Добави към моето меню
Тиквички с ориз и зелен лук на фурна
рецепта споделена от Stefani Marinova
Продукти:
1 кг тиквички
2 връзки пресен лук
2 стръка пресен чесън
1 връзка копър
1 връзка магданоз
200 г бисерен ориз
500 мл зеленчуков бульон
4 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус
олио за намазване
Начин на приготвяне:
• Тиквичките се нарязват на кръгчета, без да се белят.
• Оризът се измива.
• Наситненият лук и оризът се запържват в олиото, прибавя се и наситненият чесън и се пържи, докато оризът стане стъклен. Сместа се овкусява с наситнените копър и магданоз, сол и черен пипер.
• Дъното и стените на намазнена тава се покриват плътно с тиквичките, отгоре се разпределя оризът и се налива бульонът.
• Подреждат се и останалите тиквички и се поливат с малко олио. Ястието се овкусява със сол и черен пипер и се пече 1 час и 10 минути на 180 градуса.
Идея при поднасянето може да добавите още магданоз, копър зелен лук нарязани на ситно или кисело мляко с чесън