Последни Рецепти
Последни Статии

Козуначено руло

Добавено в Българска кухня, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Козуначени рула
Първи вариант на подготова за Великден на козунак – 2 варианта за миникозуначета. Тестото е проверено през годините, технологията е я има в другите рецепти за козунак разлика има само в оформлението

Продуктите за козуначени рула другото е желание, търпение и магия
4 яйца (един жълтък се отделя за намазване)
300 мл прясно мляко
100 гр краве масло (може и олио)
200 гр захар
1 кг брашно (пресято, ще поеме по-малко от 1 кг)
1/2 пакетче мая
настъргана лимонова и портокалова кора
ванилия
1 ч.ч. стафиди, сушени плодове ( в случая са стафиди, папая и фурми)
1 ч.ч. орехи

kozunacheno rulo

Приготвяне на Козуначено руло
* Маята се слага да шупне заедно с хладкото мялко, щипка захар и няколко с.л. брашно
* Брашното се пресява и се добавя млякото (леко топло), маята, настърганата лимонова (и портокалова) кора, захарта разбита с яйцата и се замесва меко лестично тесто. При замесването се добавя постепенно и мазнината
* Оставя се а втаса около час или докато си удвои обема.
* Тестото се разделя на 2 част и всяка се разточва на кора. Едната кора се намазва с масло и се оръсва с нарязаните орехи. Отгоре се слага другата кора и се завива на руло
– Ако искате може да го сложите във форма за печене и да го оставите да втаса и да го изпечете, като го намежете с разбит жълтък
– Или да продължите и да полчите малки рула
* Нарежете полученото руло на кръгчета с дебелина около 2 пръста
– Може да ги подредите кръгчетата в тава за печене и да ги намажете с жълтък и да ги изпечете – ще изглеждат по този начин

kozunacheno rulo 2

– Може да сложите две кръгчета едно върхи друго и да притиснете през средата с дръжка на дървена лъжица. Ще се получи ето това като форма

kozunacheno rulo 3

Едно козуначено руло – три варианта. Ще се правят за Великден. И още по-хубави снимки ще има.

Ако се притеснявате да направите козунак, няма от какво – просто опитайте
и замирисва на празник. Когато се замеси тестото от яйцата, млякото и ванилията започва да ухае, ароматът е харкатерен, защото децата дойдоха с въпорса “Козинаци ли правиш, мирише на вкусно, кога ще са готови” а за козунака освен желание, месене, трябва и търпение за да може да втаса и да изпълни формата и след това да се изпече и още топъл топъл да се хапне

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории