Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак

Добавено в Българска кухня, Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Козунак
козунак може да се приготвя всеки ден, но на Великден аромата на домашноизпечения козунак е част от магията на най-светлия празник – парче козунак и червеното яйце са символ на христовото възкресение

По колко начина може да бъде приготвен и изпечен козунака зависи от нашето желание и фантазия. Това са продуктите, които са необходими за 1 козунак:

За тестото:
500 гр брашно
150 гр мляко
20 гр мая, 1/2 пакетче
3 яйца
100 г масло / олио
150 гр захар
2 пакетчета ванилия
кора от лимон или портокал

За плънката:
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
100 гр сушени плодове
150 гр стафиди
150 гр орехи / лешници или бадеми

за поръсване:
1 яйце
2 с.л. мляко
2-3 с.л. захар

* По традиция брашното за козунака се пресява 3 пъти;
* Маята се слага да шупне с хладкото мляко и 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар се слага да шупне за около 10 мин;
* Замесва се меко еластично тесто, като се прибавят настърганите лимонови (или портокалови орехи), яйцата, захарта и маслото. Добавят се сушените плодове, стафидите и нарязаните ядки;
* Тестото се загъва с кърпа и се оставя да втаса около 1 час или до удвояване на обема;
* Оформя се в съда за печене, намазва с разбито яйце с мляко и се посипва с кристална захар;
* Козунаците се оставят така около 45-60 мин след което се пекат на средна скара на 190 градуса до готовност.

kozunak-1

kozunak-2

kozunak-3

kozunak-4

kozunak-5

kozunak-6

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

8 Comments

  1. 1
    Mariyana Valtchanova // April 21st, 2011 at 11:52 am

    ЩЕ ГО ПРОБВАМЕ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

  2. 2
    Petar Iliev // April 21st, 2011 at 12:41 pm

    perfektni sa portokalovite orehi. ami limonovite oleeeeeeeeee.ina4e e dobra rezeptata.

  3. 3
    Цветанка Трендафилова // April 21st, 2011 at 7:45 pm

    супур

  4. 4
    Maria Popovska // April 22nd, 2011 at 6:34 am

    I as dneska shte probvam vijda mi se receptata lesna.

    s

  5. 5
    Koicho Koev // April 22nd, 2011 at 7:13 am

    една лесна рецепта и мн. добра

  6. 6
    Колю Колев // April 22nd, 2011 at 7:33 am

    ще пробваме

  7. 7
    Kamelia Georgieva // April 22nd, 2011 at 9:57 am

    190 градуса по Целзий. При старите печки на 3-ка.