Козунак
Добави към моето меню
Козунак
козунак може да се приготвя всеки ден, но на Великден аромата на домашноизпечения козунак е част от магията на най-светлия празник – парче козунак и червеното яйце са символ на христовото възкресение
По колко начина може да бъде приготвен и изпечен козунака зависи от нашето желание и фантазия. Това са продуктите, които са необходими за 1 козунак:
За тестото:
500 гр брашно
150 гр мляко
20 гр мая, 1/2 пакетче
3 яйца
100 г масло / олио
150 гр захар
2 пакетчета ванилия
кора от лимон или портокал
За плънката:
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
100 гр сушени плодове
150 гр стафиди
150 гр орехи / лешници или бадеми
за поръсване:
1 яйце
2 с.л. мляко
2-3 с.л. захар
* По традиция брашното за козунака се пресява 3 пъти;
* Маята се слага да шупне с хладкото мляко и 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар се слага да шупне за около 10 мин;
* Замесва се меко еластично тесто, като се прибавят настърганите лимонови (или портокалови орехи), яйцата, захарта и маслото. Добавят се сушените плодове, стафидите и нарязаните ядки;
* Тестото се загъва с кърпа и се оставя да втаса около 1 час или до удвояване на обема;
* Оформя се в съда за печене, намазва с разбито яйце с мляко и се посипва с кристална захар;
* Козунаците се оставят така около 45-60 мин след което се пекат на средна скара на 190 градуса до готовност.
ЩЕ ГО ПРОБВАМЕ – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
perfektni sa portokalovite orehi. ami limonovite oleeeeeeeeee.ina4e e dobra rezeptata.
супур
I as dneska shte probvam vijda mi se receptata lesna.
s
една лесна рецепта и мн. добра
ще пробваме
190 градуса по Целзий. При старите печки на 3-ка.