За козунаците
Добави към моето меню
За козунаците
рецепта Дарина Николова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
За козунаците
И майка ми и баба ми месеха козунаци, но… истината е, че аз не се научих от тях, просто защото не питах за рецепта, вече не живеех в родния ми град, но кулинарията вече ми беше хоби и бях започнала да експериментирам в кухнята. Бях попаднала преди години на една рецепта за козунак в едно кулинарно списание на една много възрастна баба – годините й не помня, но това беше първата рецепта, която изпробвах и направих първите си сполучливи пухкави козунаци. В рецептата бе подробно обяснен процеса на месене, втасване, блъскане на тестото и до ден днешен рецептата ми е основа за различните видове козунаци, които правя. Само намалям количеството на съставките или добавям нови аромати. За съжаление, не помня къде съм записала основната рецепта, потърсих, но не я намирам, а много исках да ви я покажа.
Ще споделя с вас любимите ми козунаци – с локум и сушени плодове, с мараскинови череши и горчив шоколад и козуначено руло с домашен ябълков мармалад, който приготвя свекърва ми.
Козунак с локум и сушени плодове
2 яйца, 130 гр. захар, 150 мл. прясно мляко, около 600-700 гр брашно, 1/2 кубче мая, 2 ванилии, настъргана кора на 1 лимон, щипка сол, 60 гр. масло, 50 гр. сушени плодове, половин кутийка цветен локум, 1 белтък за намазване на козунака.
Маята се разтваря в затопленото прясно мляко с 1 с.л. захар, щипка сол и 4 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и маслото. Добавят се ванилията и настърганата кора на 1 лимон. Брашното се пресява в тава, прави се кладенче и се изсипват яйчената смес и втасалата мая. Замесва се тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си. Премесва се отново, разделя се на три. Разточват се 3 ленти, добавят се резени локум и сушени плодове, навиват се, насукват се и се сплитат на плитка. Плитката се слага в тавичка покрита с хартия за печене и се оставя на топло, докато удвои обема си. Втасалият козунак се намазва с разбит белтък, поръсва се със захар и се слага в затоплена фурна на 50 градуса за 10 мин., след което фурната се засилва на 180 градуса и козунакът се пече още 30- 40 мин. Проверява се с клечка за готовност. При нужда по време на печене, за да не изгори се покрива с лист фолио.
Козунак с мараскинови череши и горчив шоколад
За 2 козунака:
1 кубче мая – 42 гр., 3 яйца, 200 гр. захар, 200 мл. прясно мляко, 60 гр. масло, 2 пакетчета ванилова захар, щипка сол, 1 кг. брашно, 100 гр. горчив шоколад, 160 гр. череши мараскино, 2 таблетки Витамин С стрити на прах, 1 белтък за намазване на козунака.
В затопленото мляко се разтваря маята с добавена 1 с.л. захар и щипка сол + 4 с.л. брашно. Оставя се да втаса. Яйцата се разбиват със захарта и маслото с миксер. Добавя се ваниловата захар и стритите таблетки Витамин С. Пресява се брашното в тава, прави се кладенче и се изсипва яйчената смес и втасалата мая. Замесва се меко тесто и се покрива с кърпа. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Премесва се наново, разделя се на две и всяка част на 3 топки. Разточват се на ленти. Мараскиновите череши се овалват в брашно и се нареждат върху лентите. Добавят се парченца шоколад и лентите се навиват, насукват се и се сплитат на плитка. Плитките се слагат в кексови форми, покрити с хартия за печене и се оставят да втасат на топло, докато удвоят обема си. Когато са готови се намазват с разбит белтък, поръсват се със захар и козунаците се слагат в затоплена фурна на 50 градуса за 10 мин. След което фурната се засилва на 170-180 градуса и се пекат още около 40 мин. При нужда, за да не потъмнеят много , се покриват с лист фолио. Проверяват се с клечка за готовност.