Козуначена пита
Добави към моето меню
Рецептата няма конкретна история.Тя е плод на съвети предадени от моята майка, съчетани със съвременните кулинарни тенденции. Подходяща е и за козунаци, които и тази година присъстваха на Великденската ни трапеза
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Козуначена пита с различни плънки
рецепта Добромира Стайкова
Продукти:
4бр.-яйца/един жълтък се отделя за намазване/
1/3 ч.ч.-захар/разтворена в 2-3сл.-вода в микровълновата/
1с.л.-подсладител Суитли/за термична обработка/
1/2пак.-прясна мая
1ч.ч.-прясно мляко
4с.л.-кис.мляко
80гр.-масло /разтопено/
100мл.-олио
1ампула- ванилия
1ампула -есенция за козунак
портокалови кори
лимонови кори
3бр.-витамин С/стрит на прах/
около 700гр.-брашно
локум,стафиди,шоколад,халва
Всички продукти трябва да са затоплени.
Маята предварително е захваната в половината прясно мляко със супена лъжица захар и 2с.л.- брашно.
Яйцата се разбиват с миксер.
Към тях се прибавя стопената захар,подсладителя.
Добавя се киселото мляко и половината прясно мляко.
Накрая се слагат и ароматите.
Добавя се и захваната мая и се изсипва в казанчето на хлебопекарната.
Поръсват се портокаловите и лимонови коричките.
Следват 3ч.ч.-брашно,като в него се слага витамин С.
Пуща се машината на програма за тесто.
Добавя се постепенно още брашно и разтопеното масло , смесено с олио .
Брашно още , докато се оформи стегната топка.
Оставя се да се доомеси и втаса.
Тестото се дели на девет топчета.От всяко се разтегля елипса и се поръсва с различен пълнеж/локум,стафиди,шоколад-нарязан,халва/.Завива се на фитил и леко се осуква и вързва на възел.Подреждат се в намаслена тава.Оставят се във фурната на 50гр за 15 мин.След това се намазва с разбит жълтък и олио,поръсва се със захар.Пече се на 180гр.с вентилатор на долен реотан за 20мин.После се включва и горния и се пече до готовност.