Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак на Наталия

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Козунак
рецепта Наталия Люцканова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

kozunak n

Рецептата която ви изпращам е за моите великденски козунаци, рецепта която знам от моята баба и приготвям не само по Великден, а целогодишно. С времето единственото което промених е, че от половината доза правя руло с шоколад.

Необходимите продукти са:
4 яйца(единият жълтък се отделя за намазване),
150 мл прясно мляко,
200гр захар,
100гр масло,
1 кубче мая,
1 бр ванилия,
брашно(около 700гр).

Начин на приготвяне:
Маята смесваме с няколко супени лъжици затоплено мляко, 1-2 с.л. брашно и щипка захар. Оставяме на топло за да шупне.
Пресяваме брашното и правим на средата “кладенче”. Разбиваме яйцата и ги смесваме с прясното мляко и захарта. Тази смес я прибавяме на части към брашното като бъркаме с ръка.
После прибавяме шупналата мая.
Докато месим, мажем ръцете си с разтопеното краве масло – така постепенно тестото поема цялото количество.
Когато тестото поеме цялото количество мазнина, завиваме с кърпа и го оставяме на топло за да втаса.
След около половин час го месим пак с намаслени ръце.
Сега е моментът да се добавят орехи, стафиди, локум, ако харесвате такива неща, вкъщи не се одобряват за това не слагам.
Разделяме тестото на части според формите за печене.
Едната част разделям на три и сплитам на плитка,другата разточвам на кора, намазвам с течен шоколад, завивам на руло и режа на парчета, които после редя в кексова форма.
Намазвам с разбит жълтък и поръсвам със захар.
Оставям така приготвените козунаци още веднъж да втасат на топло, след това пека на 180гр.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории