Козунак Роси
Добави към моето меню
Козунак на конци
Рецепта споделена от Росица Петкова
продукти:
1кг брашно
6 яйца
250 г масло или 1:1 масло и олио
300 г захар
1 кубче мая (42 г)
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 лимон
2 с.л. ром
щипка сол
50 г стафиди
1 белтък
по желание бадеми и сусам за украса
Начин на приготвяне:
• С миксер много добре разбиваме яйцата и захарта, към тях се прибавят настърганата лимонова кора и лъжиците ром.
• Млякото се затопля леко и към него си добавя маята, щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и оставяме на страна.
• Пресяваме брашното в дълбок съд и оформяме кладенче в средата, в което се изсипват яйчената смес и млякото с маята.Замесва се тесто.
• В зависимост от брашното и размера на яйцата е възможно брашното да е в повече или да не достигне. Трябва да се получи меко, но не лепнещо тесто!
• След като тестото е замесено пристъпваме към втора част – вкарване на маслото в него. Разстиламе тестото с ръце и го мажем с разтопено масло, захлупва се като плик, разстиламе отново и мажем с масло. Повтаряме действието вложим всичката мазнина в тестото.Ц елта на това е да се получат много пластове и така козунакът да стане на конци.
• Замесеното тесто се слага в голям съд и се оставя на топло да втаса. Когато удвои обема си се престъпва към оформяне.Тук вече зависи от въображението и уменията, може да изплетете плитка, руло или кифлички.
• Оформените козунаци слагаме в тава с намазнена хартия за печене. Намазваме ги с разбит белтък и украсяваме с бадеми, сусам, захар и др. оставят се да втасат след което се пекат първо в добре загрята фурна на 220 градуса,но след десетина минути намаляваме фурната на 180 и печем до готовност.