Козунак с машина за хляб
Добави към моето меню
Козунак с машина за хляб
рецепта на Светлана Сарандева
Светлана ни показа в снимки стъпка по стъпка как се прави козунак, галерията може да се види на страницата във Фейсбук След така показаната технология о обяснения в коментарите много от момичетата споделиха, че ще опитат да приготвят за Великден домашен козунак. А тези, които нямат машина на хляб ще го замесят на ръка.
А ето и рецептата ако някой желае да опита:
4 яйца
200г захар
2 ванилии
кората на 1 лимон настъргана на най-ситно
няколко капки есенция ром
300мл топло прясно мляко
2 пак.суха мая(14г общо)
1 ч.л.захар
750г брашно
125г краве масло(разстопено)+2 ванилии
ето това е по-долу съм обяснила стъпка по стъпка как аз го приготвям
УСПЕХ на всички кото решат да опитат!
Може да разгледате галерията в стъпка по стъпка – как се приготвя козунак – Рецепта за козунак Svetlana Sarandeva
Това е маята разтворена в малко топло мляко и малка лъжичка захар
Яйцата разбити добре със захарта, лимоновата кора, ванилията и капки есенция ром
Изсипвате двете смеси в машината прибавяте брашното,щипка сол и останалото прясно мляко
Когато се оформи тесто малко по малко прибавяме разстопеното масло смесено с 2 ванилии
Оставете си малко от маслото за да намажете формите и ръцете си когато оформяте козунака.Омесеното и удвоило обема си тесто разделете на 2 части.Това са 2 козунака!Всяка част разделете на още 2 и оформете два фитила
Омазнете добре фитилите с маслото и ги сложете на кръст след което сплетете козунака
сплетеният козунак
слагате във формата и оставяте да удвои обема си
втасва
След като втаса намажете с разбит жълтък с няколко капки прясно мляко и поръсете с кристална захар
Печете на 180-190 градуса до изпичане
Това е другата част от тестото която аз направих на руло със течен шоколад
Намажете с течен шоколад и навийте двете страни към средата и сложете във формата
Silvia Dilova Браво и благодаря за рецептата…., пробвах и станаха чудесни козунаци! Към единият добавих и локум и го украсих с обелени бадеми и мисля, че така и ще ги приготвя за Великден
Людмила Лазарова: Харесва ми и не е сложна технология,ще го направя! Нямам машина,но ръцете са ми здрави за сега.Едно допълнение от стари месачки ми е препоръчано-”за да е хубав и да се къса на “конци”,козунака се меси(за тези без машина),до като се изпотиш на г..а.” Правила съм и е вярно…:)А на Вас Светлана едно голямо БРАВО!