Козунака на Ваня
Добави към моето меню
Рецепта за пролетния конкурс изпратена от Ваня Стоянова
От тази рецепта се получава вкусен и много добре оформен козунак, подходящ за празничната трапеза.
Козунака на Ваня
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Продукти:
7 1/2 ч.ч брашно
500 мл прясно мляко (2 1/2 ч.ч)
200 г прясно масло или свинска мас 1 ч.ч
6 бр яйца
200 г захар
лимон 1 бр или ванилия 3 пакетчета
50 г (1/2 ч.ч) стафиди
3 г (1/2 ч.л)сол
Начин на приготвяне:
Маята се размива на рядка кашица с 1/2 ч.ч затоплено мляко и брашно и се оставя на топло да втаса.
Замесва се тесто с останалото брашно, втасалата мая, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимони и се омесва много добре, като постепенно се прибавя по малко от разтопената мазнина (ръцете също се потапят в мазнината).
Приготвеното гладко тесто се поръсва с брашно и се оставя на топло да втаса, докато увеличи два пъти обема си.
От него се оформят рула или плитки от три фитила, които се поставят във форми, намазани с мазнина и се украсяват със стафидите (оваляни в брашно, за да не потънат на дъното).
Оставят се да втасват на топло докато увеличат обема си около два пути, намазват се с разбито яйце, поръсват се с кристална захар (по желание отгоре се набождат с обелени бадеми или орехови ядки) и се пекат в умерено силна фурна.
Опечените козунаци се изваждат от формите докато не са изстинали.
Христос воскресе! Воистина воскресе!