Последни Рецепти
Последни Статии

Козунака на Ваня

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Рецепта за пролетния конкурс изпратена от Ваня Стоянова
От тази рецепта се получава вкусен и много добре оформен козунак, подходящ за празничната трапеза.

Козунака на Ваня

kozunak v

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

Продукти:

7 1/2 ч.ч брашно
500 мл прясно мляко (2 1/2 ч.ч)
200 г прясно масло или свинска мас 1 ч.ч
6 бр яйца
200 г захар
лимон 1 бр или ванилия 3 пакетчета
50 г (1/2 ч.ч) стафиди
3 г (1/2 ч.л)сол

Начин на приготвяне:
Маята се размива на рядка кашица с 1/2 ч.ч затоплено мляко и брашно и се оставя на топло да втаса.

Замесва се тесто с останалото брашно, втасалата мая, разбитите със захарта яйца, останалото мляко, солта и настърганата кора от лимони и се омесва много добре, като постепенно се прибавя по малко от разтопената мазнина (ръцете също се потапят в мазнината).

Приготвеното гладко тесто се поръсва с брашно и се оставя на топло да втаса, докато увеличи два пъти обема си.

От него се оформят рула или плитки от три фитила, които се поставят във форми, намазани с мазнина и се украсяват със стафидите (оваляни в брашно, за да не потънат на дъното).

Оставят се да втасват на топло докато увеличат обема си около два пути, намазват се с разбито яйце, поръсват се с кристална захар (по желание отгоре се набождат с обелени бадеми или орехови ядки) и се пекат в умерено силна фурна.

Опечените козунаци се изваждат от формите докато не са изстинали.
Христос воскресе! Воистина воскресе!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории