Козунак с шоколад
Добави към моето меню
Козунак с шоколад
рецепта Йовка Лукова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Козунак с шоколад
Необходими продукти:
около 500 гр брашно за меко тесто,
2 ч ч захар,
кората на един лимон,
150 г краве масло,
100 мл прясно мляко,
1 ч л сол,
1/2 кубче мая,
200 г шоколад,
3 яйца
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура .
Яйцата се разбиват с половината част от захарта.
Маята се разтваря в малко хладко мляко и 1 с л захар.
Брашното се пресява и се слага в дълбок съд,прави се кладенче и се сипва,яйчената смес,разтворената мая,кората от лимон и солта.
Омесвайки постепенно прибавяме и останалото мляко до получаване на средно меко тесто.
Изважда ме го на равна повърхност,започваме да месим и прибавяме маслото,месим докато тестото поеме цялото масло.
Бием го 100 пъти.
Оставя ме го в намазнен съд и го покриваме.
След като втаса изважда ме го и премесваме наново.
Делим тестото на три топки, всяка я разточваме и намазваме с разтопения шоколад, увиваме на руло и сплитаме.
Оставяме козунака да втасва наново намазва се със жълтъка и се слага да се пече на 180 градуса.
Малко преди да го извадим, го намазваме със захарен сироп и го поръсваме със захарта.
По -желание след изплитането, отгоре можем да сложим още шоколад.
Може ли да попитам,дали видяхте първия имейл с рецептата за Катови кори – Пиде,с помоща на старите дървении и сач с които се опитах да върна времето много години назад .Благодаря!
Благодаря Ви,че публикувате моите рецепти! Радвам се че Ви харесват!
Пожелавам успех от сърце на всички участници в конкурса!