Дърпана вита баница
Добави към моето меню
Дърпана вита баница
рецепта Петя Цанкова
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
ДЪРПАНА ВИТА БАНИЦА
Преди много години за първи път опитах домашна дърпана баница (вкъщи традиционно е точена), толкова много ми хареса, че се зареках един ден да се науча и аз да я правя!
Ее,научих се ! И имам още да уча, за да може през дърпаните кори да се чете вестник ! Това обаче не ме отчайва, защото съм привърженичка на максимата, че никога не е късно човек да научи нещо ново!
А най-радостна ще бъда, ако успея да предам наученото от мен на наследниците си !
Необходими продукти:
За тестото:
500 мл вода със стайна температура
2-3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 кг брашно, приблизително
За плънката:
300-400 г сирене
3-4 яйца
200-300 гр кисело мляко (3/4к.)
или пък корите се поръсват само с сирене
За намазване на корите и тавата:
250-300 мл мазнина, може да е само олио или смес от олио и свинска мас
Начин на приготвяне:
В тавичка пресявам брашното.
Правя кладенче и в него слагам солта. След това изливам водата, в която съм сложила олиото и оцета и започвам да замесвам тестото.
Когато стане готово, го изкарвам върху набрашнен плот и го меся още в продължение на 3-5 минути (докато спре да лепне и започне да прави мехурчета), като ръся по малко брашно.
Готовото тесто го разделям на 6-7 топки, ако е за баница и на 10 топки, ако е за вити банички.
Всяка топка измесвам поотделно с малко брашно. Оставям да престоят 20 минути в тава, покрити с кърпа.
След това всяка топка се разточва с къса точилка на кора с диаметър една педя. Получените 10 малки кори също престояват 20 минути, покрити с кърпа.
Преди да започна да ги дърпам ги мажа отгоре с олио.
Подпъхвам си ръцете под кората, вземам я и отначало само във въздуха я разтеглям от средата към края.
После я слагам върху памучна покривка и започвам дърпането.
Кората трябва да се разтегли така, че да стане колко се може по-тънка и да се скъса не е беда.След което краища на кората, където е останало по-дебело се изрязват.
Цялата кора се поръсва с мазнина и с плънката. Плънката може и да се постави в едната страна на кората като една по-широка лента и върху нея да се захлюпи края й.След което цялата кора се навива на руло с помощта на покривката.
По този начин се процедира и с останалите малки кори.
Подреждане на рулата:
за баница – първото руло го навивам на охлюв, а охлюва го слагам в средата на обилно намазаната с мазнина тава. Около него в кръг нареждам другите рула.
за вити банички – всяко руло се навива на охлюв, след което охлювите се редят в намазнената тава.
Така подредената баница (или банички) се намазват обилно с олио, както казват бабите баницата да плува в мазнина (от само себе си се разбира, че не е за хора на диета.
По този начин тя едновременно хем се пече, хем се пържи!
Тавата с баницата се слага с предварително загрята на 180 С фурна и се пече около 30-40 минути до получаването на приятния златист загар.
След изваждането й от фурната излишната мазнина се излива от тавата.
Ако обичате мека баницата да е мека я напръсквате леко с вода, покривате я с хартия и отгоре с кърпа .
Ние я обичаме хрупкава и само изчаквам е леко да изстине!
Вкусна е както топла ,така и студена ! Поднесена с айрян, боза, прясно мляко или сок дърпаната баница си е била винаги обичана от малки и големи!
ДА ВИ Е ВКУСНО !
Рецептата изпраща Петя Цанкова