Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак със сладко от сини сливи

Добавено в Десерти, Наши гости, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Козунак със сладко от сини сливи
Рецепта споделена от Antoaneta Litova

kozunak sini slivi

Продукти
1 кг. брашно,
300 г захар,
40 г.мая (1 пакетче прясна мая),
250 г свинска мас (или мас и олио)
250 мл. прясно мляко,
8 яйца,
100 г орехи,
100 г стафиди,
кората на 1 лимон за аромат,
домашен мармалад от смелени сини сливи.

Начин на приготвяне:
• Маята се разтваря в затопленото прясно мляко. След това се добавя щипка сол, 2-3с.л. брашно и 1с.л. захар ( трябва да стане квас и да шупне/надигни).
• Когато шупне започваме да замесваме козунаците. Пресяваме брашното в по-голям съд. 8те яйца без 2ва жълтъка (тях ще използваме за намазване на козунака) се разбиват заедно със захарта до получаване на гъста пяна. Към разбитите яйца прибавяме шупналата смес, олиото, стафидите (трябва да са накиснати предварително в топла вода, за да омекнат, )настърганата лимонова кора и част от брашното.
• Започваме да замесваме козунаците, като през цялото месене ръцете се мажат със свинска мас. Цялото брашно се добавя постепенно.
• Меси се докато тестото стане меко ( тестото трябва да шупне/ да стане на мехурчета). Задължително месенето трябва да се прави в топло помещение.
• Готовото тесто се слага в подмазана с олио тенджера (капакът също се подмазва), за да втаса тестото. Тестото е готово, когато е увеличило обема си двойно.
• Вариант е да замесите тестото вечерта и да го оставите да втаса в хладилника за една нощ (така правя аз).
• Готовото тесто се премесва още един път и го раделям на топки ( от 3 топки се прави 1 плитка). Всяка топка се разточва в правоъгълна форма, намазва се с мармалад и орехи и се увива на масур.
• От трите масура се сплита плитка. Готовата плитка (козунак) се слага в подмазана тава (може и кръгла), забождат се цели орехи и се остава да втаса още веднъж.
• След като се надигне, козунакът се намазва с разбитите жълтъци с малко олио и се поръсва с кристална захар.
• Пече се на 160 градуса на вентилатор и долен реотан. Козунакът се вади от тавата, след като изстине. Весел празник!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории