Козунак Великденска овчица
Добави към моето меню
Козунак Великденска овчица
рецепта Гергана Ламбрева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Козунак “Великденска овчица”
500 гр.брашно,
1 пакетче суха мая
75 гр. захар,
1 яйце,
1 ванилия,
кората на един лимон
250 мл топло прясно мляко,
щипка сол,
100 гр. масло
за намазване :
1 жълтък
1 с.л прясно мляко
за украса:
2 зърна черен пипер
4 зърна кимион
Приготвяне:
1.Разбиваме яйцата със захарта, добавяме олиото ,брашното , маята, ванилията ,кората на лимона ,ванилията , солта и топлото мляко
2.Замесваме тесто от всички продукти.Оставяме го на топло място 1 час.
3.Измесваме го добре и го разделяме на 4 топки.
4.От всяка топка оформяме глава, ухо, крака и опашка на овцата.Останалото тесто правим на малки топчета ,които залепваме едно за друго оформяйки тялото на овцата.
5.Слагаме очи от черен пипер и ноздри от зърна кимион.Намазваме ги с разбития жълтък с мляко отгоре.
6.Печем в загрята фурна около 20 минути.
Великденски козунак-от стария тефтер , но с малки промени от мен.