Козунак с едно яйце
Добави към моето меню
Козунак с едно яйце
рецепта Гергана Ламбрева
Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари
Козунак с едно яйце
продукти
500 гр.брашно,
1 пакетче суха мая
100 гр. захар,
1 яйце,
1 ванилия,
кората на един лимон или портокал
250 мл топло прясно мляко,
щипка сол,
100 гр. масло
7-8 фурми
50 гр.стафиди
50 гр.локум
50 мл коняк или ром
за намазване :
1 жълтък
1 с.л прясно мляко
Приготвяне
1.Замесваме тесто от всички продукти.Оставяме го на топло място 1 час. 2.След това на набрашнена повърхност го разточваме във вид на дълго руло.Разрязваме го на 3 части .Махаме костилките на фурмите и ги нарязваме на малки парчета, слагаме ги в купа и при тях добавяме стафидите и коняка.Оставяме ги да се напоят добре около половин час.На всяка част от козуното руло слагаме равномерно от изцедените фурми и стафиди, като добавяме и ситно нарязан локум.Завиваме ги така, че да не са по повърхността.Сплитаме ги на плитка.
3.Слагаме я в намазнена тавичка,намазваме я с разбити 1 жълтък и 1 с.л прясно мляко.
4.Печем на 180 градуса 40 минути.